bokaficam
#Mozgás

A bokaficam tünetei és kezelése

2024.04.03.
2 perces olvasási idő

Bokaficam akkor keletkezik, amikor a boka a normális tartományon kívül hátrafordul. Ennél a mozgásnál az ínszalagok megnyúlnak és elszakadnak. Ezek a szalagok erős rostszövetek, melyek a csontokat kötik össze, valamint megerősítik és megtámasztják az ízületeket. Néha az erek is elszakadnak, ami vérzést okoz.

A bokaficam leggyakoribb típusa akkor jelentkezik, amikor a boka talppal befelé csavarodik. Ekkor a külső ínszalagok megnyúlnak.

A bokaficam jellemző tünetei

A kisebb rándulások először észrevétlenek lehetnek. A legtöbb esetben azonban bokaficam esetén azonnal fájdalom érződik és a boka láthatóan természetellenes szögben áll. Kívülről megdagad és zúzódás látszik, merevvé válik és éles fájdalom társul hozzá.

A bokaficam okai és kockázati tényezői

A legtöbb ficam sportolás közben fordul elő, amikor az izmok és ízületek jobban igénybe vannak véve (futás, ugrás). Előfordulhat azonban egy egyszerű séta alkalmával is, például ha egyenetlen a talaj. Magassarkú cipő viselése során is megeshet, hogy egy rossz lépés eredményeként ficam alakul ki.

Az ideális edzőcipő kiválasztása
Szükséged van egy új futócipőre? Lecserélnéd a szétnyűtt edzőcipődet? Eldöntötted, hogy rendszeresen fogsz mozogni, ezért be kell szerezned egy sportcipőt? A nagy áruházak tele vannak több száz különböző márka és modell kínálatával. Így válassz edzőcipőt

A ficam kezelésének módjai és a felépülés

A bokaficam

A rándulások és ficamok általános kezelése itt is alkalmazható. Angolul ez az úgynevezett „RICE” módszer. Eszerint négy dologra van szükség a felépüléshez:

  • Pihenés (Rest)
  • Jég (Ice)
  • Szorítókötés (Compression)
  • Megemelés (Elevation)

Az egyszerű fájdalomcsillapítók - mint például a paracetamol vagy az ibuprofen (különösen hasznosak gyulladáscsökkentő hatásuk miatt) - általában képesek csökkenteni a fájdalmat. Természetes gyógymódok is léteznek a zúzódás enyhítésére, ilyen az árnika krém vagy a boszorkányfű.

Három-négy nap után érheti a bokát kisebb terhelés, egy hét múlva pedig már sokkal jobb lesz az állapota. A teljes regenerálódás körülbelül hat hetet vesz igénybe, ez alatt érdemes odafigyelve mozogni, különben az egész kezdődhet elölről.

A regenerálódás ideje alatt érdemes gyógytornász segítségét kérni. Ők tudják, hogy mi szükséges a boka megerősítéséhez, valamint a sérülés kiújulásának megelőzéséhez.

Ha a fájdalomcsillapítók nem használnak, vagy a boka semmilyen terhelést nem bír el, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen meglehet, hogy nem ficamról, hanem törésről van szó.

Ha orvosi kezelés válik szükségessé, keresd fel a lakhelyed szerint illetékes traumatológiai szakrendelőt, ahol a fizikális vizsgálat után végezhetnek röntgent, CT vagy MR vizsgálatot.

Ha a sérülésed súlyos – például nem vagy képes lábra állni –, mindenképpen keresd fel a lakhelyedhez legközelebb eső Sürgősségi Betegellátó Osztályt.

Hogyan előzheted meg a bokaficamot?

Sajnos nem minden esetben tudod megelőzni, azonban egy kis odafigyeléssel csökkentheted az esélyét:

  • sportolás előtt melegíts be,
  • edzettségi szintednek megfelelő mozgást végezz,
  • légy óvatos sport, futás közben,
  • ne viselj túl magas cipőt,
  • mindig nézz a lábad elé.

(KamaszPanasz - P.N. fordító; lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)