sport
#Mozgás

A valaha volt 10 legfurább olimpiai sportág

2016.08.05.
2 perces olvasási idő

A mai napon kezdetét veszi a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiroban. Az olimpia lázában égve összegyűjtöttük a 10 legfurább sportágat, amely valaha szerepelt a repertoárban, ám ma már nem találkozhatunk vele. Egyesek meglepődhetnek ezeken a kissé értelmetlennek tűnő tevékenységeken.

1. Élő galamb lövészet (1900)

Erre a véres eseményre csak egyszer került sor, méghozzá 1900-ban, a párizsi olimpián. Körülbelül 300 madár esett áldozatul, és az olimpiai játékok történetében ez volt az egyetlen esemény, amelynek során élő állatnak baja esett.

2. Kabaddi (1936)

Ez a sport igen népszerű Dél- Ázsiában. Tulajdonképpen egyfajta birkózásról van szó, a fura dolog benne pedig az, hogy ezt nem egyénileg, hanem csapatban kell játszani. Az egyik csapat tagjának a pálya széléről indulva kell letámadnia és lebirkóznia az ellenséget.

3. 12 órás biciklizés (1896)

Az Olimpia néhány különleges sportágaAz egyszer megrendezett versenyszámban összesen 7 versenyző pattant a nyeregbe, hogy reggel 5 órától délután 5-ig egyfolytában biciklizzen. Az említett sportág versenyének végén végül csak ketten értek célba, a többiek lassan, de biztosan kidőltek a versenyből. A futamot Adolf Schmal nyerte, aki mintegy 180 mérföldet tekert le ennyi idő alatt.

4. Kötélhúzás (1900-1920)

Ez a sport az eredeti olimpián is szerepelt, mintegy 2000 évvel ezelőtt. A játék talán mindenki számára ismerős: a két csapat (8-8 fő) egy kötél egy-egy végét húzza, és amelyik csapat talpon marad, vagy messzebb tudja elmozdítani a kötél középpontját a kiinduló állástól, az nyer.

5. Kötélmászás (1896, 1904, 1906, 1924, 1932)

Legtöbbünknek a kötélmászás maga a tornaórai rémálom! Ezen a sporteseményen a résztvevőknek csakis a kezük segítségével kellett felmászniuk egy kötélre, majd leereszkedni. 1896-ban jelent meg a játékrepertoárban, majd 5 olimpia után tűnt el.

6. Pisztoly-párbaj (1906, 1912)

Persze nem két élő ember játszott, hanem a rendőr filmekből jól ismert papír-figurákra és céltáblákra lövöldöztek. Aki a legpontosabb volt, az nyert.

7. La Canne (1924)

A La Canne hasonlít a víváshoz, a különbség az, hogy itt nem tőrt, hanem egy fa botot használnak. 1924-ben szerepelt először és utoljára az Olimpián.

8. Göri-hoki (1992)

A jéghokival teljesen megegyezik ez a sport, kivéve, hogy nem a jégen játszák, hanem egy tornateremben. Persze jégkorcsolyák helyett hagyományos görkorik vannak a játékosok lábán. 1992-ben Argentína hatalmas győzelmet aratott a spanyol csapat ellen.

9. Bowling-torna (1932)

Ehhez a fura sportághoz nem kell más, csak egy pár bowling bábu, amelyeket különböző ritmusra és különböző koreográfia szerint kellett lengetni. Csak 1932-ben szerepelt a sportág a játékokon.

10. Gát-úszás (1900)

Gátfutásról már mindenki hallott, na de akadálygát-úszásról?! A versenyszám 1900-ban, a párizsi játékokon jelent meg, de már a következő játékokat sem érte meg. A részvevőknek egy csónakról kellett elrugaszkodniuk, átúszni egy akadály alatt (ami szintén egy csónak volt), majd erre újból felkapaszkodni és elrugaszkodni. Kicsit körülményesebb, mint a hagyományos úszás, nem igaz?

Szinte hihetetlen, hogy egynémely versenyszám valóban szerepelt valaha az olimpián. Szerencsére mára már egész más szelek fújnak. Mindenesetre egy biztos: olimpiát nézni szuper dolog, úgyhogy szurkoljunk együtt a magyar csapatnak!

Te is követed a játékokat?

(KamaszPanasz - Gy. R., oddee.com)