izomsérülés
#Betegségek

Izomsérülések és kezelésük

2014.02.17.
1 perces olvasási idő

Sportolás közben nem ritka, hogy az izom megsérül: zúzódás, vérömleny, izomszakadás is kialakulhat. Mik a tüneteik, és hogyan kell kezelni őket? Cikkünkből megtudhatod!

A leggyakoribb sérülések: zúzódás, vérömleny, izomszakadás

Zúzódás akkor keletkezik, amikor ütés hatására a bőr vagy az alatta lévő szövetek, például az izmok, megsérülnek. A hajszálerek megrepednek és a vér a szövetekbe áramlik, ez okozza az érintett terület elszíneződését. Biztos te is jól ismered azokat a bizonyos kék-zöld foltokat…

A zúzódást fájdalmassága ellenére sokan apróságnak tekintik, és nem fordulnak vele orvoshoz, pedig az izmokat érintő zúzódásokat mihamarabb kezelni kell!

Izomszakadás esetén az izomköteget felépítő izomrostok szakadnak el, éles fájdalom kíséretében. A részleges izomszakadás csak néhány rostot, míg a teljes izomszakadás a teljes rostköteget érinti. A sérült testrészt nehéz mozgatni, és az a fájdalom mellett erősen meg is duzzadhat. Az izomszakadás tüneteit nehéz nem észrevenni.

Vérömleny alatt azt értjük, amikor a vér az erek sérülése miatt a szövetekbe áramlik, és ott összegyűlik. Az izom sérülése miatt a vér összegyűlhet az izomrostok között. A vérömleny is fájdalmas, duzzanat és pirosság alakulhat ki a helyén. Mérete a sérüléstől függően változhat.

Jellemző tünetek

Az izmot érintő sérülések legjellemzőbb tünetei:

  • Fájdalom
  • Duzzanat
  • A mozgás nehezítettsége

Ezekkel a tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál teljesebb lehet a gyógyulás. A nem kezelt izom-, és a sokszor hozzá kapcsolódó ínszalag- és csontsérülések akár rokkantsághoz is vezethetnek!

Hogyan vizsgálják az izomsérülést?

Az orvos az érintett testrész megtapintásával, mozgatásával meg tudja állapítani a fájdalom okát. A vizsgálat mellett minden esetben készül a csontok sérülését kimutató röntgenfelvétel is. Az izomsérülésről ezen kívül ultrahang, vagy ritkább esetekben mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal lehet további információt nyerni.

Mit tehetsz a gyorsabb gyógyulás érdekében?

  • Az izomsérülés után azonnal tehermentesíteni kell az izmot: a végtagot bepólyálják, és a mozgatását kerülni kell.
  • A fájdalmat nem szteroid tartalmú fájdalomcsillapítókkal lehet csökkenteni.
  • Ha a sérülés súlyos és magától nem gyógyulna meg, akkor az orvos azonnali operációval helyreállítja az elszakadt izomrostokat, és eltávolítja a szakadáskor keletkezett vérömlenyt.
  • A pihenési idő letelte után gondosan megtervezett gyógytorna szükséges az izomműködés helyreállításához. A sérült izmokat csak fokozatosan szabad terhelni!

(M.N.)