gipsz
#Betegségek

Lekerült a gipsz, hogyan tovább?

2011.07.12.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy el szeretnél kezdeni valamilyen váltogatott mozgásokból álló feladatokat, közben persze kis szüneteket beiktatva, pihentetve a végtagodat. Figyelj oda rá, hogy ne terheld túl!

Ne feledd, hogy az izmaid kisebbek lesznek és kevésbé hatékonyak, mint amihez hozzá vagy szokva, legalább az elkövetkező néhány hétben.

Kérdezd, az orvosodat mikor kezdhetsz el újra normál tevékenységeket végezni. El fogja dönteni, hogy mikor van ennek itt az ideje, a vizsgálatok és a röntgen alapján. Az orvosok természetesen azt akarják látni, hogy a csontok teljesen meggyógyultak, mielőtt a betegeknek megerőltetőbb testedzést is engedélyeznek.

Minden szituáció különböző

De az általános, és legelső szabály, hogy kerülnöd kell a megerőltető tevékenységeket addig, míg valamelyik végtagod be van gipszelve. Újrakezdheted a legtöbb hobbidat, és könnyebb mozgásokat is végezhetsz hamarosan, de a sportolással egy kicsit többet, általában 4-6 hetet kell várnod. Minden attól függ, hogy az orvos mikor mondja a csontot teljesen gyógyultnak ahhoz, hogy elég erős legyen a te adott sportod megerőltetéseit kiállni.

gipszelt kéz

Ha bármilyen nehézséget okoz a végtagod mozgatása, akkor az orvosod lehet, hogy végtagrögzítő sínt javasol a gipsz eltávolítását követő első néhány hétben. Az orvosod terápiát is előírhat, ahhoz, hogy újra teljes egészében mozgathasd a végtagodat:

  1. Gyógytorna: általában a napi élet feladataival foglalkozik, és ebbe az is beletartozik, hogy segít az embereknek visszatéri a mindennapi dolgaikhoz, mint például a fürdés, öltözködés, evés.
  2. Fizikoterápia: általában segít az embereknek visszaszerezni a mozgásukat és lehetővé teszi, hogy újra olyan dolgokat csináljanak, mint a sétálás, vagy lépcsőzés.

Mielőtt egy gyakorlatsort javasolna, a terapeuta felméri a sérült végtagodat valamint a duzzadást és a mozgathatóságot, és leellenőrzi a bőröd és a sérüléseid állapotát. Amint kész van a felméréssel, a terapeuta egy vagy két egyszerű mozdulatot javasol kezdésként. Ha jól reagálsz rá, akkor fokozatosan újabb feladatokat ad majd.

A terápiához masszázs és számtalan meleg és hideg borogatás is tartozhat, a melyek segítenek a duzzanat lelohasztásában, és fokozzák a keringést, ami elősegíti a gyógyulást.

Mi van akkor, ha valami rossznak tűnik?

Az orvosod valószínűleg előír egy ellenőrző vizsgálatot néhány napig, vagy pár hétig, a gipsz levételét követően, hogy megnézze a csontok úgy gyógyulnak-e, ahogy kell. (Hogy mikor és milyen gyakran kell, menned ilyen ellenőrzésre az függ a sérülésedtől és attól, hogy volt-e műtéted.)

De ha a bőröd nem akar megfelelően gyógyulni néhány nap után, vagy ha fájdalmad van, ne habozz felhívni az orvosodat. Az elkövetkező hetekben, bizonyosodj meg róla, hogy követed az orvos és a terapeuta utasításait, ahhoz hogy biztosítsd a bőröd, a csontok és az izmaid megfelelő gyógyulását.

És legyél óvatos, nehogy ráess a sérült végtagodra, mialatt az gyógyul. Épp most vették le rólad a gipszet. Biztos nem akarod egy újban végezni.

(KamaszPanasz - Sz. D .L., kidshealth.org)