gipsz
#Betegségek

Búcsú a gipsztől: mire számíts utána?

2019.11.04.
2 perces olvasási idő

Szóval hamarosan elérkezik a várva várt pillanat, és leveszik a gipszedet? Valószínűleg már égsz a vágytól, hogy visszatérhessenek a dolgaid a normál kerékvágásba. Azonban jobb, ha tudod, hogy mi az, amit ilyenkor szabad és mi az, amit jobb, ha még nem erőltetsz!

Készülj fel rá, hogy időbe telik, mire minden újra a megszokott rendben zajlik az életedben. Amíg ez meg nem történik, addig szüksége lesz egy kis extra gondoskodásra az érintett végtagodnak, néhány fizikai tevékenységet pedig egy ideig még kerülnöd kell. Íme, mire számíthatsz az elkövetkező napokban és hetekben, miután eltávolították a gipszedet, és a végtagod gyógyulási folyamata befejeződött.

Mit fog csinálni az orvos?

A legfontosabb dolgok, amiket nem árt, ha tudsz:

  • Időbe telik, amíg visszanyered az erődet. Az orvosod meg fogja neked mondani, mikor kezdhetsz visszatérni a sportoláshoz és más tevékenységekhez.
  • A gyógyult végtagod egy kicsit furcsán fog kinézni, de ez csak átmeneti állapot.
  • Lehet, hogy szükséged lesz fizikoterápiára, hogy visszaszerezd a teljes mozgathatóságot.

Mielőtt levennék a gipszedet, az orvos megvizsgálja a végtagodat. Lehet, hogy meg is kell röntgenezni a begipszelt végtagot, hogy ellenőrizzen néhány dolgot.

Ha úgy tűnik, minden rendben, az orvos egy fűrésszel távolítja el a gipszet, de nem kell semmitől félned. A rezgések elegendőek ahhoz, hogy kettétörjék a gipszet, de nem fogják megsérteni a bőrödet, habár lehet, hogy egy kicsit viszketni fog.

gipsz

Ha a végtagod megszabadult a „borításától”, az orvos ismét megvizsgálja, ellenőrzi, hogy van-e esetleges fájdalom, és megnézi, hogy jól tudod-e mozgatni a lábadat vagy a karodat. Ha még mindig van némi kellemetlenséged, vagy nehézséget okoz a mozgatás, az orvos lehet, hogy ad egy végtagrögzítő sínt, amíg a sérült testrész meg nem erősödik.

Ha éppen most távolítják majd el a lábgipszedet, egy laza, vagy a normálnál nagyobb méretű cipőt vigyél magaddal az orvoshoz, mivel lehet, hogy meg lesz dagadva a lábad.

Hogy fog kinézni a gyógyult végtag?

Aggodalomra semmi ok, de jó, ha tudod, hogy elég nagy az esélye, hogy kicsit furán fog kinézni a végtagod, ha levették róla a gipszet. A bőröd lehet, hogy száraz, sápadt lesz, vagy hámlani fog és a szőr lehet, hogy az átlagosnál sötétebbnek és sűrűbbnek fog tűnni. Elég gyorsan ki kell világosodnia, úgyhogy nem kell aggódnod miatta.

A végtagodban lévő izmok valószínűleg kisebbnek és gyengébbnek tűnnek majd (amit az orvosok atrófiának neveznek), mivel egy ideig nem használtad őket. Ez is normális, egy kicsit több időt vesz igénybe, hogy visszakerüljenek az eredeti állapotukba. Jobb, ha nem erőlteted, és óvatosan végzel bármilyen tevékenységet ez idő alatt.

Mit kellene csinálnom, ha hazamentem?

Talán késztetést érzel majd arra, hogy ledörzsölgesd, vagy levakard az összes elhalt bőrt, amint hazaértél, de inkább állj ellen a kísértésnek. A bőröd nagyon érzékeny lesz az elkövetkező néhány napban, és óvatosan kell vele bánnod. Ahelyett, hogy dörzsölnéd vagy kaparásznád a bőrödet, inkább gyengéden mosd meg, valamilyen enyhe szappannal, puha ruhadarabbal vagy gézlapokkal.

Ha nyílt törésed volt a bőrödön, lehet, hogy hegek lesznek, ha eltávolították a gipszedet. Ne vakard a hegeket, mivel ezzel felsértheted a bőrt és esetleg fertőzést okozhat. Ha még mindig van nyílt sebfelület, akkor kövesd az orvosod utasításait, hogy hogyan kell kezelni.

Ha a végtagod három vagy több hétig volt gipszben, áztasd a bőröd meleg vízbe húsz percig, naponta kétszer, az első néhány napban, miután levették a gipszet. Óvatosan töröld szárazra a bőröd egy puha törölközővel. A kulcsszó itt az óvatosság. Ha túl erősen dörzsölöd, megsértheted az új hámréteget.

Miután a gipsz által biztosított támasz megszűnik, az emberek gyakran tapasztalnak merevséget, fájdalmat, vagy duzzanatot a végtagban. Figyelj oda rá, hogy ne erőltesd meg túlságosan a sérült testrészedet a gyógyulási folyamatban, és fokozatosan szokj vissza a használatára. Kezdj kis, egyszerű mozdulatokkal, majd fokozatosan állj vissza a teljes mozgatásra.

Óvd meg bőröd puhaságát, és segíts gyorsítani a gyógyulási folyamatot azzal, hogy testápolót kensz rá, miután megtisztítottad azt a területet, ahol a gipsz volt. Ez segít abban is, hogy elmúljon a viszketés. Válassz illatanyagmentes krémet, mivel a parfümök irritálhatják a nagyon gyenge, érzékeny bőrt. A kakaóvajas testápolók különösen hasznosak.

Ha éppen most távolították el a lábgipszedet, kerüld a szőr borotválását a lábadon legalább három napig, hogy legyen ideje a bőrödnek regenerálódni!

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)