közlekedési baleset
#Betegségek

Közlekedési baleset utáni teendők

2010.11.16.
1 perces olvasási idő

Ha egy baleset során személyi sérülés történt, vagy súlyos anyagi kár, köteles vagy értesíteni a rendőrséget. Milyen teendőid vannak még?

A rendőrség értesítése során mindig el kell mondanod, hogy pontosan hol történt a baleset, milyen veszély fenyeget (tűz, közlekedési veszély, súlyos személyi sérülés ..stb.). El kell mondanod azt is hogy hány személy érintett, és hogy kik azok. Mindig maradj vonalban addig, amíg a diszpécser azt nem mondja, hogy leteheted a telefont.

Sokszor kérdezik azt is, hogy hogyan történt a baleset. Ilyenkor próbáld felmérni a helyzetet, és azt, hogy kinek a hibája volt. Egyes területeken a rendőrség utasítást adhat, hogy vonuljatok biztonságos helyre. Ezeket az utasításokat ha lehetséges, követni kell! Jelentsd be a balesetben résztvevők neveit, jogosítvány számukat, és az autók rendszámát. Ha az autókat nem a tulajdonosuk vezette, jelentsd ezt is!

Mit jelents a biztosítónak?

Ha egy autóbaleset nem olyan jelentős, azaz személyi sérülés nem történt, és ezért nem kellett értesítened a rendőrséget, a biztosítónak próbáld meg leírni, hogy pontosan hogyan történt. A baleset részletes leírása és a fotók sokat segítenek eldönteni, hogy ki a felelős a baleset miatt. Nagyon fontos, hogy részletes leírást adj az autókrbalesetól (szín, évjárat rendszám,márka…stb.).Említsd meg az időpontot és a pontos helyszínt. Ha voltak tanúk, próbáld megszerezni a nevüket és a telefonszámukat, ez nagyon jól jöhet arra az esetre, ha a balestben érintettek nem az igazat mondják. Ha azt gondolod hogy a baleset a te hibád volt, akkor is hagyd, hogy a biztosító döntsön helyetted, még az is lehet, hogy másként ítéli meg a helyzetet.

Mi történik, ha a károkozó nincs biztosítva?

Az érvényes biztosítási szerződéssel nem rendelkező autó a balesetet követő 8 napon belül köteles a Mabisznál (www.mabisz.hu) bejelentést tenni.

A Belügyminisztérium adatai alapján a negyedévente biztosítás nélkül közlekedő autók száma meghaladja a 100-120 ezret, ami éves szinten a magyarországi járművek 7–8 százaléka. Biztosítás nélküli károkozó esetében egyébként a számlát a Mabisz fizeti, egy erre a célra létrehozott garanciaalapból.

(G.V.)