jég
#Betegségek

Óvatosan a jégre lépéssel!

2016.01.11.
2 perces olvasási idő

Télen a befagyott tavak, folyók és más kisebb-nagyobb vízterek szinte csábítanak a csúszkálásra, a korcsolyázásra vagy más jeges játékra, ez azonban csöppet sem veszélytelen szórakozás.

A jégre lépés ellenállhatatlan késztetésétől hajtva nem szabad megfeledkezni az óvatosságról és a biztonsági szabályok betartásáról, az egymásra történő odafigyelésről. Nagyon fontos, hogy mindenképp meggyőződj a jég megfelelő vastagságáról. A nagyobb vízterek esetében ezt az időjárás jelentések végén bemondják a tévében, rádióban. Probléma a kisebb tavakkal, főleg mély bányatavak és kisebb, mozgó vagy ki-befolyással rendelkező vizek esetén szokott lenni, ahol bizonytalan a jég vastagsága, még igen nagy hidegben is.

korcsolyázás

Nincs olyan év, hogy ne történne komoly, sőt halálos baleset a felelőtlenül történő jégen tartózkodásból. A legtöbb esetben a sekély víz vagy a közelben tartózkodók miatt nem lesz nagyobb problémája a szerencsétlenül jártnak, mint egy alapos megfázás. Azonban ha valaki hosszabb ideig tartózkodik a jeges vízben, annak kihűlés vagy tüdőgyulladás lehet a következménye, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Csalóka lehet a jég vastagsága

Hiába tűnik vastagnak és erősnek a jég, a látszat sokszor csal, nem beszélve arról, hogy némely tényező hatására akár egyik napról a másikra is elvékonyodhat. A jég vastagságát és teherbíró képességét egysor tényező képes befolyásolni, a széltől kezdve a vízben lévő élőlényekig sok minden.

A víz mozgása, szél, élőlények, áramlatok, ki-be folyás, hőmérséklet miatt a jég van ahol erősebb, de van, ahol gyengébb. Nem árt odafigyelni a halastavakon vágott szellőző lékekre, amelyek a halak oxigénhez jutása miatt szükségesek. Azok környékén a jég rendszerint gyengébb. Többnyire valamilyen tárggyal, náddal, fadarabbal jelzik a halászok a lékek jelenlétét.

Szintén veszélyes a jég, ha tele van levegőbuborékkal, a nádas környékén, vagy ha melegebbre fordult az idő az elmúlt napok során, a nappali olvadás meggyengíti a jég szerkezetét, az éjszakai visszafagyás miatt ennek nyoma viszont nehezen vehető észre, ezért nagyon veszélyes tud lenni. Nem ajánlatos úgy a jégre lépni, ha azt hó fedi, mert nem látható, hogy mire lépsz rá.

Szakértők szerint minimum 10-15 centiméteres jégnek kell lennie ahhoz, hogy egy ember biztonságosan ráállhasson és 20-25 centiméter vastagnak, hogy járművel is rá lehessen menni (motor, motoros szán, 6 kerekű terepjáró, quad).

Nem szabad olyan helyen jégre menni, ahol ismert vízmozgás, áramlatok vagy ki-befolyás, főleg ha meleg vizű, található! Általában igaz, hogy a kisebb vízterek esetében vastagabb a jég, mint a nagyoknál, de ezt nem szabad adottnak venni, főleg az előbbi okok miatt, ezért nem árt az óvatosság.

Betartandó biztonsági szabályok és tippek

  • Kerüld a láthatóan sérült, darabos, partszéli, nádasos jégborítást!
  • Lehetőleg sekély vízrész fölött csúszkálj!
  • Ne menj a jégre olvadás esetén, vagy ha nem látod, hogy mi van előtted!
  • Ne tartózkodjatok sokan egyszerre egy adott szakaszon, mert túlterhelhetitek a jeget és az beszakadhat!
  • Ne menj nehéz járművel a jégre!
  • Ne tartózkodj egyedül a jégen, akár csúszkálásról, horgászatról vagy más sportról legyen szó, és legyen nálad telefon, valamint mentőmellény!
  • Ne ess pánikba, ha mégis beszakadna alattad a jég, próbálj meg visszamászni óvatosan a jégtáblára, terülj el, hogy minél nagyobb felületen érintkezz a jéggel, a súlyelosztás miatt, így kisebb az esélye, hogy ismét beszakadj!
  • Lehetőleg társasággal menj, és legyen nálatok kötél, hosszú bot vagy más tárgy, hogy a többiek segíteni tudjanak a bajba jutottan anélkül, hogy magukat is veszélyeztetnék! Baj esetén egyik társatokat küldjétek segítségért! A vízbe esett személyt minél előbb meleg és száraz helyre kell juttatni, mert fennállhat a kihűlés vagy a tüdőgyulladás veszélye!
  • Alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság esetén tilos a jégre lépni!
  • Ne rakj tüzet a jégen és ne próbáld feltörni sem azt!

(KamaszPanasz - M.T., forrás: safetyissues.com)