baleset
#Betegségek

Az autóbalesetek következményei

2014.07.08.
1 perces olvasási idő

Egy autóbaleset felkavaró élmény. Gondolj bele abba, hogy a következményei szinte ugyanolyan felkavaróak. A balesetet követő órákban vagy napokban az emberek még mindig nem tették túl magukat a baleseten – főleg ha úgy érzik, hogy a baleset elkerülhető lett volna.

Az emberek sokszor érzelmi problémákkal küszködnek a balesetek után, ha a barátaik vagy rokonaik is érintettek voltak a balesetben. Ezek az érzések teljesen természetesek. Amint az autót megjavítják, a sérülések begyógyulnak túltesszük magunkat a baleseten, és úgy gondolunk rá, mint egy rossz emlékre.

Előfordulhat azonban, hogy ezek az érzések erősebbek, és sokkalbaleset tovább tartanak, és az ember nem tud visszazökkenni a normális hétköznapokba. Ilyenkor poszttraumás stressz zavar jön létre (PSTD), amikor nem tudjuk feldolgozni, hogy sérülést vagy anyagi kárt okoztunk egy másik embernek. A poszttraumás stressz zavarnak a tünetei nem közvetlenül a baleset után jelentkeznek, hanem hetekkel, esetleg hónapokkal később.

Nem minden embernek van PSTD – je egy baleseti trauma után.

Hogyan ismerd fel a PSTD –t ?

Ime, néhány jellemző tünet

  • Szembetűnő jel lehet, ha elzárkózol a balesettel kapcsolatos minden emléktől és érzéstől.
  • Állandóan szorongást vagy dühöt érzel, ami nem akar szűnni.
  • Elutasítasz minden orvosi segítséget.
  • Mindig megjelennek a baleset képei a szemed előtt.
  • lvásproblémák és rémálmok gyötörnek.

Ha hasonló problémákkal küzdesz egy baleset után, próbálj meg beszélni egy olyan családtaggal vagy baráttal, akiben megbízol. Mondd el neki, mit érzel most, és hogy mit éreztél a baleset alatt. Próbálj visszaszokni a mindennapi tevékenységeidhez. Ha ez nem segít, akkor mindenképp keress fel egy orvost!

(G.V.)