kiszáradás
#Betegségek

Top 4 nyári veszély tinikre

2009.07.19.
1 perces olvasási idő

Ahogy melegszik az idő, a sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések.

A nyár folyamán sokkal gyakoribbak a balesetekből és sporttevékenységekből származó sérülések. A kamaszok már csak kamaszok, s mindig megsérülnek. Számos baleset azonban megfelelő szülői felügyelet mellett megelőzhető lenne.”

A négy leggyakrabban előforduló nyári veszély tinikre nézve a következő:

1. Nyári sporttevékenységek (quad, trambulin, bicikli, görkorcsolya, gördeszka)

A felsorolt eszközök a tiniknek nagyon jó szórakozási lehetőséget jelentenek, azonban számos komoly sérülést is okoznak. A quadozás azért veszélyes, mert motorral működik, és sok impulzust bocsát ki. Nagyon könnyű elveszíteni az uralmat a jármű fölött, így a vezetője hatalmasat eshet. Quadozáskor mindenféleképp használj bukósisakot! Évente többszázezer biciklis, görkoris és gördeszkás sérül meg. A balesetek többsége megelőzhető, ha biztonságos sebességgel használod az eszközöket. A bukósisak, csuklóvédők, térdvédők, könyökvédők és sípcsontvédők szintén védelmet nyújtanak. Nyáron rengeteg kamasz érkezik a sürgősségi osztályra törött csontokkal és súlyos, mély vágásokkal, mert leestek a trambulinról. A trambulin köré elhelyezett védőháló azonban védelmet nyújt a komolyabb balesetek ellen!

Szabadidő száron

2. Vízbe fulladás

A vízbe fulladás a leggyakoribb oka a fiataloknál előforduló halálos baleseteknek. Megtörténhet medencében, hajókázás közben, sekély és mélyvizekben. Ajánlatos szülői felügyelet mellett vízközelben tartózkodni, és mindig viselj mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben, ha nem vagy jó úszó!

3. Autóbalesetek

Nagyon fontos, hogy mindig kösd be a biztonsági övet! Bár egyre több család megy nyáron autóval nyaralni, mégis növekszik azon balesetek száma, amikor a gyerek nincs bekötve. Rövid és hosszú utazások során egyaránt használj biztonsági övet, s tartsatok gyakori pihenőt, hogy le tudd vezetni az energiádat!

4. Hőség és kiszáradás

Minden évben előfordul olyan eset, amikor a gyerek meghal, vagy nagyon beteg lesz, mert az autóban hagyták. A hőség és a kiszáradás nagyon veszélyes lehet a gyerekekre nézve. Nagyon fontos, hogy a gyerek soha ne maradjon egyedül a kocsiban, még rövid időre sem, mert hamar felforrhat ott!

Igyál sok folyadékot, különösen akkor, ha a nagy hőségben kint tartózkodsz!

Vigyázz magadra, s tartsd be a szabályokat, hogy vidám és könnyektől mentes legyen a nyarad!

(KamaszPanasz - B.M.)