hideg időjárás
#Betegségek

A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás esetén

2016.01.06.
3 perces olvasási idő

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok mellett a fejlődésben lévő a tinédzserek is.

Mit tehetsz a hideg veszélyei ellen?

A hőmérséklet változásának hatását megfelelő, réteges öltözködéssel, a lakás fűtésével megelőzhetjük. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk. Fontos, hogy az előrejelzéseket vegyük figyelembe, amikor eldöntjük, milyen ruhát veszünk fel, ha útnak indulunk. Ha erre nem ügyelünk, könnyen felfázhatunk, aminek kellemetlen hólyaghurut lehet a következménye.

A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. Védekezzünk ellene: aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszunk több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl. alma, citrusfélék, káposzta).

Szívbetegként is fokozott elővigyázatosság szükséges

A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedők figyeljenek A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás eseténtüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát.

További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, feltétlenül orvoshoz kell fordulni jelentkezésükkor.

Az összes halálok miatti halálozás általában véve magasabb a téli hónapokban, mint nyáron.Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2%-kal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki. Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka – úgy tűnik – inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg. Mindezek mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére.

Több a baleset is

Az ilyen időszakokban – ha az utak havasak és/vagy jegesek – megnő a töréssel járó balesetek száma. Budapesti vizsgálati eredmények szerint több mint 5 százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9°C alatti átlaghőmérsékletű napokon.

A hideggel összefüggő betegségek és panaszok

(Forrás: Mäkinen Hassi 2009)

Hideg hatására súlyosbodó kórképek vagy bekövetkező betegségek

Hideggel kapcsolatos tünetek és panaszok

Légzőszervi megbetegedések súlyosbodása

asztma

krónikus alsó légúti megbetegedések

orrfolyás

Légzőszervi tünetek

fokozott váladéktermelődés

légszomj

köhögés

fulladás

Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása

koszorúsér betegség

szívinfarktus

agyér betegségek

Szív- érrendszeri panaszok

mellkasi szorító fájdalom

szívritmus zavar

légszomj

Perifériás érbetegségek

Raynaud tünetegyüttes (az ujjak vérellátási problémája)

kéz- és kar vibrációs tünetegyüttes

Perifériás keringési tünetek

végtagok, fedetlen testrészek (orr, fül) elszíneződése: fehér, kék, piros szín

bizsergés

zsibbadás

fájdalom

Vázizom rendszeri betegségek

Carpal-tunnel tünetegyüttes (elváltozás a csuklóban futó idegeknél)

„feszes nyak” tünetegyüttes

ínhüvely gyulladás

Vázizom tünetek

fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság

érzészavar

izomgyengeség

Bőrgyógyászati problémák

hideg okozta csalánkiütés

viszketés

pikkelysömör fellángolása

allergiás jellegű bőrkiütés (viszkető, száraz bőr)

Bőrtünetek

viszketés

kiütések

duzzadás

halvány bőr

vörösödés

folyadékgyülem

Hideggel kapcsolatos sérülések, balesetek

fagyásos sérülések

fagyás következtében végtagelhalás

kihűlés

elcsúszás, elesés

(ÁNTSZ)