hirtelen szívhalál
#Betegségek

Mit csinálj, ha valaki fuldoklik melletted?

2014.07.21.
2 perces olvasási idő

Tombol a nyár, s vele együtt a strandszezon. Ám, mint tudjuk, a strand igen veszélyes üzem, még a gyakorlott úszók sem érezhetik magukat feltétlen biztonságban. Egy görcs, vagy rosszul vett levegő miatt bármikor adódhat probléma, amikor a környező emberek segítségére van szükség. Te mernél segíteni?

Könnyen tragédia lehet a vége

Osztálykiránduláson vízbe fulladt egy 13 éves kislány Bajánál, múlt héten. Július elején egy anya és 15 éves lánya került bajba a Szamosban, az apa és egy barátja kimentette őket, de a két férfit már elragadta a víz. Szintén a hó elején fulladt a Miskolchoz közeli Mályi-tóba egy 16 éves fiú, aki két társával indult lubickolni. Mivel nem tudott úszni, gumimatracon követte társait, ám lecsúszott a matracról, elmerült és megfulladt.

Te is megmentheted valaki életét

Mellkaskompresszió újraélesztés soránKánikulában egy héten több hasonló esetről is hallani. Még a mentők szerint is óriási mértékben növeli a bajbajutott túlélési esélyeit, ha szakszerű elsősegélyben, újraélesztésben részesül). Legutóbb egy 4,5 hónapos csecsemőt mentettek meg telefonon keresztül a mentők, akit a nagymamája élesztett újra. Sajnos azonban még mindig sokan vannak azok, akik a telefonos irányítás ellenére hozzá sem nyúlnak egy eszméletlen beteghez, inkább megvárják a mentőket. De ha a nagymamának sikerült, egy ilyen pici baba esetében, akkor neked miért ne sikerülne?

A legjobb minden esetben elkerülni a bajt, de ha már megtörtént, az alábbiakban olvashatsz arról, hogy mit tehetsz, ha eszméletlen, nem lélegző bajbajutottal találkozol, s a közelben nincs automata defibrillátor sem.

Mit kell tenned újraélesztéskor?

  1. Ha magatehetetlen, eszméletlen, nem lélegző emberrel találod szemben magad, a legfontosabb, hogy ne ess pánikba! Tárcsázd a 104-et, ahol egy-két másodpercen belül felveszik, s ott minden esetben kiváló, szakmailag felkészült mentősök fogadják a hívásokat.
  2. A telefon túlvégén ki fognak kérdezni a beteg állapotáról, a pontos helyszínről és a baleset körülményeiről, és már indítják is a mentőt. Amíg az autó kiérkezik, te is elkezdheted az újraélesztést, amelyben a mentésirányító segít.
  3. Hangosítsd ki és tedd le magad mellé a telefont!
  4. Nézd meg, hogy mozog-e a beteg mellkasa! Ha nem (vagyis nem lélegzik) tedd le kemény alapra, például a földre!
  5. Nézd meg, hogy nincs-e a szájban, vagy az orrban valamilyen idegen test, ami akadályozhatja a légzést! Ha van, távolítsd el azt!
  6. Kulcsold össze a kezed úgy, hogy egyik tenyered a másik kézfejedre teszed! Nyújtott karral tedd rá a beteg mellkasának közepére! Nyugalom: rosszat nem tehetsz, nem tudod a beteg mellkasát „összetörni”.
  7. Kezdd el a mellkaskompressziót, vagyis gyakorolj nyomást a kezeddel! Hangosan számolva (hogy a mentésirányító tudja, hogy hol jársz) nyomj 30-at! Közben figyeld a beteg arcát, s pupilláját! Ha ugyanis az szűkül, az azt jelenti, hogy van keringés, nincs agyi oxigénhiány.
  8. Mire ezzel végzel, általában meg is érkezik a mentőautó, a személyzet pedig átveszi tőled a beteget.

(KamaszPanasz - Kósa-Boda Veronika, újságíró)