közlekedési baleset
#Betegségek

Tanácsok közlekedési baleset esetére

2009.08.29.
1 perces olvasási idő

A kezdő jogosítvánnyal rendelkezőknek még nincs nagy rutinjuk a forgalomban,ezért nekik nagyobb esélyük van, hogy balesetet szenvedjenek. Akár más volt a hibás, vagy akár te voltál néhány dolgot érdemes szem előtt tartani baleset esetére!

2005-ben több mint 6 millió bejelentett baleset történt az utakon Európában. Ehhez vegyük hozzá a nem bejelentett baleseteket is, amiből valószínűleg sokkal több van. Ha te elővigyázatosságod ellenére érintett vagy egy autóbalesetben, mindig tudd hogy mit kell tenned! A balesetek nagyon ijesztőek tudnak lenni, ne veszítsd el a fejed! Itt van néhány tipp hogy mit tegyél:

Higgadtan

Egy baleset után az emberben sok féle érzelem kavarog: sokk, bűntudat, félelem, idegesség vagy düh – ez szinte természetes. Nyugodj meg, vegyél egy mély lélegzetet, vagy számolj el 10-ig. Ha nyugodt vagy könnyebben fogod kezelni a szituációt. Mérd fel a helyzetet hogy mennyire volt komoly a baleset, reálisan mérlegeld, hogy ki volt a hibás!

Ügyelj a biztonságra!

Autómentő

Hogyha nem tudsz kiszállni az autódból – vagy ez nem biztonságos- tartsd bekötve a biztonsági öved, kapcsold fel a vészjelző lámpákat, és hívj segítséget! Ha tudod mozgatni az autót mindig állj vele olyan helyre, ahol biztonságos, és nem akadályozod a forgalmat!

Ha egy baleset nem tűnik komolynak, állítsd le az autód és vedd kézhez az elsősegély csomagod. Hogyha biztonságos, tedd ki az elakadásjelző háromszöget és kapcsold fel a vészjelző világítást!

Szükség esetén értesítsd a rendőrséget, mentőket

A rendőrséget csak akkor kötelező értesíteni, hogyha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott. Anyagi kár esetén köteles vagy adatokat cserélni a másik féllel, és étesíteni kell a biztosítót. Ha úgy okoztál balesetet, hogy a másik autó vezetője nem volt ott a helyszínen, mindig hagyd hátra a személyes adataidat!

És ne feledd aki nem biztos a KRESZ - ben vagy önmagában előbb- utóbb baleset szenvedője vagy okozója lesz!

(KamaszPanasz - G.V.)