#Betegségek

Idegen test a légútban - Hogyan segíts, ha baj van?

2014.11.27.
2 perces olvasási idő

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanata, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viseli az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Ez egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.

A levegő az orron vagy a szájon át a száj-garatűrbe kerül, és innen jut tovább a főhörgőkbe, majd a tüdőkbe, ahol a vér oxigenizációja megtörténik. Természetesen a levegő szabad kiáramlása is szükséges, hogy az elhasznált levegő - mely most már széndioxidban gazdag - el tudjon távozni szervezetünkből.

A garatüregben elakadt test fulladásos halált idézhet elő

A száj-garat űrben kereszteződik a táplálék és a levegő útvonala, evés és ivás közben a gégefő és a hangszalagok reflexei óvnak meg attól, hogy folyadék vagy szilárd táplálék kerüljön az alsó légutakba, vagy akár a tüdőbe.

A felső légutak közül az orrban lévő szűkület vagy teljes elzáródás kellemetlen, de nem életveszélyes, hisz a szájunkon keresztül biztosított a légáramlás. A szájüregbe került idegen anyagok általában nem okoznak teljes elzáródást, azokat saját magunk el tudjuk távolítani.

A garatűrben elakadt idegentest, illetve azok az idegentestek, melyek elakadnak a hangrésben, már teljes elzáródást és fulladásos halált okoznak.

Ha a légszomjjal küzdő beteg már köhögéssel sem tudja ezeket eltávolítani, azonnali segítségre szorul. Tenyerünkkel határozottan üssük ötször hátba a lapockái között. He ez eredménytelen, alkalmazzuk a Heimlich-féle műfogást!

Hogyan alkalmazzuk a Heimlich-műfogást?

Az alapgondolat, hogy mesterségesen hirtelen nyomásemelkedést kell okoznunk a tüdőkben és az ennek következtében kialakuló hirtelen légáramlás kilöki, kisodorja a légúti idegentestet.

A legfontosabb a tünetek felismerése: levegő után kapkod a bajbajutott, kezével a torkára mutat, nem tud megszólalni, hisz a légutak el vannak záródva, idegen anyag van a hangrésben.

Mit tegyünk?

Még eszméletén lévő betegnél menjünk a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét.

Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, a szegycsont alá, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat, és egy magunk felé és enyhén fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a beteg ki tudja köhögni, köpni vagy segítségünkkel el tudja távolítani.

Eszméletlen, földön fekvő beteg esetén guggoljunk a combjai fölé arccal a feje felé és a fentiekben leírt hasra gyakorolt és fej felé irányuló nyomással végezzük a Heimlich-műfogást.

Amennyiben sikeres a beavatkozás, azonnal halljuk a levegő kiáramlását a tüdőkből, a beteg meg tud szólalni, tud levegőt venni. Ha nem észlelünk változást 3-5 alkalommal ismételjük a beavatkozást és mindenképpen kérjünk szaksegítséget, értesítsük az orvost vagy a mentőket.

(Forrás: WEBBeteg)