elsősegély
#Betegségek

Elsősegély kisokos: hogyan vigyázz a saját és mások testi épségére

2014.08.02.
2 perces olvasási idő

A legfontosabb, hogy ne tegyél semmi olyat, amivel csak rontanál a helyzeten. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig. A legjobb szándék ellenére is végzetes lehet egy elhibázott segítségnyújtási manőver, ezért csak nagy körültekintéssel és óvatossággal közelítsd meg a problémát.

1. A barátod épp neked főz valamit, amikor az edény felborul és leforrázza a karját, mit teszel?

A, Jeget teszel az égett bőrfelületre.
B, Bekened vajjal az égett részt a gyorsabb gyógyulás reményében.
C, Folyó hideg víz alá helyezed a karját.

A helyes válasz: „C”. Az égett részre helyezett jég fagyási sérülést okozhat, ezért nem ajánlott. A vaj pedig még ront is a helyzeten, mert leszigeteli a hőt, és fokozza a fertőzésveszélyt. Az első, hogy a forró vízzel átitatott ruházatától megszabadítod, majd hideg folyó víz alá kell helyezni a sérült testrészt, vagy hideg vizes ruhával borogasd. Ha azonban az égés nagyobb felületű, mint a tenyere, vagy hólyagosodik, esetleg lejön a bőr, nedvezik, akkor irány a sürgősségi baleseti sebészet, miközben egy hideg vizes, tiszta ruhadarabbal lefeded az égett részt. Az eljárás igaz minden féle égésre, legyen az tűz, olaj vagy napégés.

2. Egy betört ablaküveg nagyobb szilánkja a barátod alkarjába fúródik, mit teszel?

A, Határozott, hirtelen mozdulattal kirántod.
B, Bekötözöd a karját a szilánkkal együtt.
C, Óvatos mozdulatokkal kihúzod.

A helyes válasz: „B”. Semmiképp se próbáld kihúzni, mert csak további, akár súlyosabb sérülést okozhatsz! Helyezz az üvegszilánk mellé két mullpólyát, hogy megtámasszák az üveget, majd ezekkel együtt kösd be!

3. Könyvolvasás közben elbóbiskolsz, hirtelen arra riadsz fel, hogy füst van a szobában, az égve hagyott gyertya miatt lángra kapott a függöny, mit teszel?

A, Rohansz egy vödör vízért, hogy minél előbb eloltsd a tüzet.
B, Felkapod az irataidat és kirohansz a lakásból.
C, Kimész a szobából, bezárod az ajtót és hívod a tűzoltókat.

A helyes válasz: „C”. Minden évben igen sok lakástűz keletkezik a gondatlanul, felügyelet nélkül hagyott égő gyertyák és más nyílt lángforrások miatt, melyek nem egyszer halálos kimenetelű tragédiát okoznak. Az első dolog, hogy azonnal elhagyod a szobát, valamint kimenekíted a többi ott tartózkodót, minél gyorsabban. A lakásokban használt manapság divatos anyagok igen gyúlékonyak, közel három perced van arra, hogy elhagyd a helyiséget, mielőtt végzetesre fordulnának a dolgok.

Amennyiben túl sűrű lenne a füst, akkor a padlón mássz a kijárat felé, mert ott a füst kisebb koncentrációban van jelen. Amint kijutottál zárd be az ajtót (a tűznek oxigénre van szüksége az égéshez, minél kevesebbhez jut, annál lassabb az égés folyamata, ráadásul a tűz terjedését is csökkented). Hívj segítséget, csak akkor kezdj az oltáshoz, ha azzal nem veszélyezteted a saját testi épségedet. Érdemes füstjelző riasztórendszert, vagy akár automata oltóberendezést is beszereltetni a lakásba. Mindenesetre nem árt 1-2 kézi oltókészüléket készenlétben tartani.

Életmentés első kézből - Töltsd le Elsősegély-alkalmazásunkat ide kattintva

4. Épp a vonatra vársz, amikor arra leszel figyelmes, hogy a melletted lévő személy rohamot kapott és hevesen rángatódzik, mit teszel?

A: Elkapod a bajba jutottad, mielőtt elesne vagy a sínek közé kerülne.
B: Lefekteted, és egy ceruzát teszel a szájába, nehogy elharapja a nyelvét.
C: Megpróbálod lefogni, amíg elmúlnak a rángások.

A helyes válasz: „A”. A görcsrohamot kapott ember általában azonnal elesik, ha a közelében vagy próbáld elkapni. A földön fekvő sérültnek fogd meg a fejét (de NE lefogd!), így óvd az ütésektől! Kérj meg valakit, hogy hívjon mentőt! A roham végén mielőbb fordítsd az oldalára, hogy a nyála ne képezzen légúti akadályt. Keress rajta sérüléseket, szükség esetén azokat lásd el. A görcsroham után a sérült lassan tér magához, beszélj hozzá, érdeklődj többször állapotáról.

(Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő, health.msn.com)