sportsérülés
#Betegségek

Foci az oka a legtöbb sportsérülésnek

2014.08.10.
1 perces olvasási idő

Egy, a Pediatrics szaklapban megjelent kutatás szerint a világ egyik legnépszerűbb sportja, a labdarúgás gyakorlatilag egyet jelent a leggyakoribb sportsérülésekkel. Ráadásul a legtöbb sérülést szenvedett focista fiatal tizenöt év alatti.

A focista lányok többsége térdsérülést szenved, míg a fiúk esetén a bokasérülések a gyakoribbak. Az agyrázkódás veszélye szintén számottevő: az összefejelések miatt rövidebb-hosszabb távon kognitív zavarok is előfordulhatnak.

A vizsgálatot végző orvosok a játékszabályok szigorítását és a durva, agresszív játék betiltását sürgetik, hiszen a legtöbb sérülés veszélyes helyzetekben, illetve erőszakos játékkörülmények között keletkeznek. Preventív módon speciális bemelegítő gyakorlatokkal a sérülések egy része megelőzhető lenne.

A kutatók megállapításai

- az ifjúsági utánpótláscsapatok egy szezon alatt körülbelül 4 csapattag sérülésére számíthatnak,

- a fiúk általában nagyobb eséllyel szenvednek sérüléseket,

- a térdsérülések gyakoribbak a kültéri labdarúgás során, mint a teremfocinál,

- az egyenetlen felületen játszott futball a szalagok és az izmok fokozott megterhelésével jár, ami az ugrások utáni földre érkezéskor során komoly sérüléssel is járhat,

- a fiatal játékosok között gyakori az ún. Sever-kór, a sarok növekedési lemezének gyulladásos állapota, amit részben a kemény pályán rossz saroktámasszal és harántemelővel nem rendelkező stoplis cipő okozhat,

- a legtöbb sérülés a játékosok ütközése, egy-egy szerencsétlen esés, illetve a labdával vagy a kapufával való ütközés során keletkezik,

- kontaktsérülések szerelések, cselezések, illetve összefejelések során keletkeznek,

- az alsó test sérülése az esetek nagy részében, 16-29%-ban a boka és a térd sérülését jelenti,

- az összes sérülés 3-12%-a a felsőtestet érinti, ezen belül is a váll, a csukló, a kéz és a könyök sérülései a leggyakoribbak.

Az alsó- és felső lábcsontokat összekötő térdszalag szakadása igen gyakori baleset. A női játékosok esetében a térdszalag-szakadás valószínűsége a férfiakhoz képest négy-hatszoros.

A foci minden kétséget kizáróan jót tesz az egészségnek, de a kutatók szerint nem ártana, ha a kisebb gyerekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek a futball mellett más sporttevékenységnek is hódolnának.

(OKT)

Forrás: WebMD