tömegszörfözés
#Betegségek

Tömegszörfözés – valóban veszélyes?

2010.08.08.
2 perces olvasási idő

A tömegszörfözés egyre népszerűbbé vált a zenei fesztiválok esetében, de sajnos komolyabb balesetek forrásává is válhat. Egyeseknél a tömegszörfözés, a pogó és a színpadmászás a zenei fesztiválok szerves részévé váltak, és nem is számolnak a rizikókkal. Ezzel ellentétben, mások számára ez egy veszélyes és antiszociális tevékenység, ami mind a tömeget, mind a „szörfözőt” komolyan veszélyezteti. (A tömegszörfözés az, amikor valakit a tömeg a kezeivel emel mindenki fölé.)

A balesetek főként a nyakat és a fejet érintik. A fej és nyak kificamodhat, megrándulhat, és kisebb végtagsérülések is előfordulhatnak. Sajnos ezek a balesetek, néha halálesetek is ahhoz vezethetnek, hogy betiltják a tömegszörfözést és a színpadmászást is.

A legtöbb sérülés akkor is megeshet, amikor a szörföző nincs teljesen felkészülve a visszaérkezésre, így keményen ér a földre. Ha leesel, akkor a nyakad izmai és a hátad alsó részén lévő izmok is komolyan sérülhetnek.

Ráadásul a fizikai sebesüléseken kívül a szörföző azt is kockáztatja, hogy kipakolják a zsebeit, eltépik a ruháit, esetleg elhagyja a cipőjét. Az is gyakori, hogy a női szörfözőket a férfiak megtapogatják.

A fesztiválon rendszeresen készenlétes orvosok, ápolók szerint a tömegszörfözőknek követniük kéne egy „szabályzatot”, hogy minimalizálják a sérülések esélyét. Nem ajánlják a tömegszörfözést, erőszakos lökdösődést vagy a fejrázást. De ha ilyet szeretnél csinálni, akkor próbáld meg minél biztonságosabban!

• Viselj olyan ruhákat, amiknek nincsenek kemény felületeik, mint cipzárak vagy szegecsek. Emellett viselj olyan cipőket, melyek kényelmesek, ajánljuk például a sportcipőket.

• Ne legyen rajtad és nálad semmi értékes, mint mobiltelefon, ékszerek vagy pénztárca. Ezeket elhagyhatod, vagy el is lophatják.

• Kerüld a piercingek, fülbevalók viselését, mert akár beleakadhatnak más ruhájába (esetleg a sajátodba) és nagyobb kárt tehetnek bennük, de rosszabb esetben benned is.

Ha már felemeltek, akkor próbálj meg lazítani és elkerülni a leesést. Sokkal kisebb az esélye lazán a leesésnek, de annak is, hogy ha esel, akkor nagyon megsérülsz.

Tombolási kisszótár

Színpadmászás

A stage diving, avagy a színpadmászás az, amikor felmászol a színpad előtti kordonra, és reméled, hogy tömeg felkap és tömegszörfözhetsz.

Pogó

A pogózás egy tánc, melyet általában punk vagy metál zenére táncolnak. A táncoló fel-le ugrál, helyét mozgatja erre-arra, különböző karmozdulatokat tesz meg, és más táncolók felé csapkod, velük szándékosan ütközik.

Moshing

A moshing egy kaotikus lökdösődést, amikor az emberek erőszakosan lökdösik egymást a színpad előtt.

Fejrázás

A headbang, a fej ritmikus rázását jelenti, amit a hosszú haj még inkább kihangsúlyoz.

Az előbb felsorolt dolgok mind népszerűek koncertek alkalmával, de sajnos nagyon komoly baleseteket is okozatnak. Az egyébként is erőszakos dolgok elfajulhatnak és ha esetleg a fejedet beütöd valahova, agyrázkódásod lesz, eszméletedet vesztheted, és a tömeg a nagy hévben akár még agyon is taposhat.

A fejrázás veszélyei is hasonlóak, hiszen nem csak fej- és nyakfájást okozhatnak, mert akár agysebesüléshez is vezethetnek.

Az alábbi szabályokat betartva viszont tombolás közben megkímélheted magadat a komolyabb sérülésektől és fájdalmaktól.

• Készülj fel arra, hogy a ruhád elszakadhat, így ne viselj semmi olyat, amiért fájna a szíved.

• Távolítsd el az ékszereket és a piercingeket magadról – magadból, így nem fogod el hagyni, és senki sem fog sebesülni.

• Ne viselj magassarkú cipőt, szegecseset vagy bármilyet, ami komoly sérüléseket okozhatna – akár neked, akár másnak.

• Tartsd a kezeidet szorosan magad mellett, nehogy megüss valakit a tömegből.

• Nézd végig a moshingot, mielőtt beszállnál – akár durvább is lehet, mint várod.

• Egy biztonságosabb alternatívaként próbáld a moshingot a barátaiddal.

A tömegszörfözés, a moshing és a fejrázás akár egy extrém sportként is felfogható, de persze talán éppen ezért muszáj számolnod az esetleges sérülésekkel.

(Gy.A.)