fesztivál
#Zöldövezet

A nagy fesztivál-túlélő kalauz

2014.07.02.
2 perces olvasási idő

A zenei fesztiválok a nyár egyik legnagyobb durranásai közé tartoznak, minden életkorú rajongók százait, ezreit szórakoztatják évente.

Akármit is tervezel – tombolsz, táncolsz, iszol vagy olvasol, egészségügyi problémák ilyenkor is gyakran felléphetnek. Sok baleset, és egészségügyi probléma léphet fel, melyekre jó, ha előre felkészülünk.

Alkohol

Ha iszol, igyál okosan, számolj a saját határaiddal! Az alkohol dehidratál, ezért igyál sok vizet, hogy elkerüld a másnaposságot. Hiszen biztosan nem akarod kihagyni a kedvenc bandád koncertjét másnaposság miatt.

Gyógyszerek

Szinte minden fesztiválon találhatsz elsősegély-nyújtó központokat, ahol segítenek neked, ha valamilyen egészségügyi problémád van. Az ott dolgozók azonban nem adhatnak ki minden gyógyszert neked, így, ha szedsz valamit, akkor azt mindenképpen vidd magaddal, és használd azt előírás szerint. Tartsd magadnál a gyógyszert, vagy csak kérd meg, hogy őrizzék meg neked az elsősegély-központban. Ha asztmás vagy, ne felejtsd otthon az inhalálódat sem!

Elsősegély-központ

Mikor megérkezel, tudd meg, hogy merre van az elsősegély-központ, még akkor is, ha nem hiszed hogy valaha is szükséged lehet arra, hogy felkeresd. Ha úgy gondolod, hogy szükséged van konzultációra, vagy felléphet majd valami gond, akkor értesítsd erről az ott dolgozókat!

Személyes higiénia

Előzd meg a fertőzéseket azzal, hogy minden étkezés előtt és vécézés után alaposan megmosod a kezedet! Akkor is moss kezet, ha szeméthez nyúltál. Vigyél magaddal nedves és antibakteriális törlőkendőket! Ha megvágod magadat, a sebet tisztítsd meg vízzel, és ha szükséged lenne fertőtlenítésre, menj el a már említett elsősegély-központba!

Kábítószerek

Sose fogadj el drogot senkitől és ne keverd az italokat, mert nagyon rosszul leszel tőlük!

Szex

Óvszer nélkül szexelni igen veszélyes dolog, hiszen teherbe eshetsz, és olyan szexuális úton terjedő betegségeket kapsz el, mint az AIDS, a gonorrhoea, a szifilisz vagy a Chlamydia. Ha nem védekezel szex közben, mindenképpen menj el a nőgyógyászodhoz, és kérj sürgősségi fogamzásgátlót, ugyanis minél hamarabb használod, annál hatékonyabb lesz.

Láb-egészség

Fontos, hogy tisztán és szárazan tartsd a lábaidat, és így elkerüld a hólyagok kialakulását, a lábgombát és egyéb kellemetlenségeket. A legjobb, ha viszel magaddal vízhatlan cipőt. A papucsok nem a legalkalmasabbak egy fesztiválra, így ezeket sem ajánlanánk.

Fülek

Ha nagyon közel vagy a hangszórókhoz, használj füldugókat, és hagyd a füledet egy picit pihenni! A zene a színpadok körül 110dB-lel is szólhat, ami igencsak hangos és nagyobb, akár maradandó károsodást is okozhat.

Nap-védelem

Legalább 30-as faktorszámú naptejet használj, és kendd be a bőrödet vele rendszeresen! Ha leégsz, használj leégés utáni krémet! Nem kell sok napsütés ahhoz, hogy erősen megégj, így érdemes tényleg óvatosnak lenned. Viselj széles karimájú kalapot, hogy védd a füleidet és a nyakadat, illetve a vállaidat a naptól!

Víz

Igyál rengeteg vizet, legyen veled mindig egy palack víz! A tánc, a hőség és az alkohol kombinációja nagyon könnyen dehidratálhat. Sok fesztiválon ingyen is kaphatsz friss, hideg vizet, így ez sem lehet akadálya annak, hogy elegendő vizet igyál. Emellett az alkoholos italok közötti vízivás – mint már említettük – abban is segíthet, hogy ne legyen olyan szörnyű a másnapod.

Öltözködés

A vízálló és meleg ruhák alaptartozékok a fesztiválokon. Éjjel, amikor a hőmérséklet lecsökken, könnyen megfázhatsz – és csak a meleg ruhákkal védheted magad a hideg és a megfázás ellen. Ha pedig esik az eső, akkor a legjobb, ha megpróbálsz a lehető legszárazabb maradni. Mindig vigyél magaddal száraz váltóruhát is!

Mobiltelefonok

A mobiltelefonok a fesztiválokon szinte nélkülözhetetlenek. Ha elkerülitek egymást a barátaitokkal, a mobilotok segítségével tudjátok megbeszélni, hogy hol és mikor találkoztok. Emellett vészhelyzet esetén is jó, ha van telefonod, mert így tudod értesíteni a hatóságokat.

Jó fesztiválozást kívánunk!

(Gy. A., nhs.uk)