gyertya
#Betegségek

Ne legyen tűz a gyertyafényből!

2015.12.26.
1 perces olvasási idő

Legyen szó Karácsonyról, esetleg egy romantikus vacsoráról, szülinapi buliról, a gyertyafény hangulatosabbá, bensőségesebbé varázsolja az adott pillanatot. De csak akkor, ha biztonságos keretek között használják, mert örök igazság, hogy a tűzzel nem szabad játszani!

A felelőtlenül otthagyott vagy helytelenül használt gyertya akár halálos kimenetelű lakástüzet is okozhat. Minden évben több komoly eset történik a decemberi ünnepek idején, de évente több ezer kisebb-nagyobb lakástüzet, és több száz ember halálát, komoly sérülését okozták a lángok. A legtöbb esetben a felelőtlenül használt nyílt láng vezetett a tragédiához.

Könnyen belátható, hogy a szép és látványos dekoráció milyen veszélyes is tud lenni, ha nem megfelelően bánnak azzal. Érdemes tehát megfogadni néhány alapvető tanácsot és óvintézkedést a biztonságos és örömteli gyertyázás érdekében.gyertya

Mielőtt meggyújtanál egy gyertyát

  • Mindenképp valamilyen biztonságos gyertyatartóba helyezd el, ami megfelel az adott gyertya méreteinek.Hőállónak, szilárdnak és éghetetlen anyagból készültnek kell lennie (fém, üveg, kerámia), olyan legyen a kialakítása, mely lehetővé teszi, hogy a lecsöpögő viasz ne folyjon szét, hanem a tartóban maradjon. A tartót a gyertyával olyan helyre rakd, mely stabil és hőálló, távol éghető dolgoktól.
  • Kerüld az olyan elhelyezést, ahol a szél vagy légáramlás érheti a lángot, ezzel is csökkentheted a kockázatot!
  • Tartsd tisztán a tartót és környékét! Ha megtelt viasszal, akkor azt távolítsd el újabb gyertya meggyújtása előtt. Az elhasznált gyufaszálakat ne a gyertyatartóba gyűjtsd.

A gyertya égése során

  • Soha ne hagyd felügyelet nélkül az égő gyertyát, mindig legyen látótávolságon belül. Ha elhagyod az adott helyiséget, akkor az első dolgod az legyen, hogy eloltod az égő gyertyákat.Az a helyiség, ahol a gyertyát égeted, lehetőleg jól szellőző legyen.
  • Biztonsági okokból soha ne hagyd, hogy a gyertya tövig leégjen, ha már csak egy kicsi maradt a gyertyából inkább oltsad el. Szintén ne hagyd tovább égni a gyertyát, ha láng erősen vibrál vagy sercegő hangot ad, (ilyenkor lehet, hogy nedves a kanóc). Az égő gyertyával ne játsszál, ne közlekedj a lakásban, ne mozgasd, ne öntsd le az olvadt viaszt égés közben.

A gyertya eloltáskor

  • Ne használj vizet a gyertya eloltására, mert szétcsapja a forró viaszt, esetleg a hírtelen lehűlés miatt szétrepedhet az üvegből készült gyertyatartó. Használj inkább gyertyakoppantót, ez a legbiztonságosabb módja a gyertya eloltásának. Győződj meg arról, hogy a gyertya lángja teljesen kialudt és nem parázslik. Ne nyúlj a gyertyához és a tartóhoz se, amíg azok ki nem hűltek.

Ne felejtsd el, csak akkor szép és hangulatos a gyertyával történő ünneplés, ha nincs baleset!

(N. L., safetyissues.com)