szagtalanító
#Betegségek

Mérgező illatok

2009.11.03.
2 perces olvasási idő

Az utóbbi időben új termékek jelentek meg a boltokban: szagtalanítók, illatgyertyák, illatosítók, füstölők, amelyek a lakásunk frissességét és a kellemes illatkörnyezetért felelősek rendeltetésük szerint, valójában ezek csak „elfedik” a kellemetlen szagokat.

Manapság számtalan mesterséges szaggal, illattal találkozhat szervezetünk, melyek belégzése akár fejfájást, émelygést, rosszullétet okozhat, rendszeres használat mellett viszont komolyabb következményekkel is számolhatunk. Mire figyeljünk, mivel helyettesíthetjük ezeket a mesterséges anyagokat?

Egészségkárosító adalékanyagok

Miért használnánk vegyszereket, ha számtalan természetes illat közül válogathatunk? Mégis óriási választékban kaphatóak a boltokban a különféle mesterséges illatosítók, mint például a légfrissítő aeroszolok, elektromos szobaillatosítók, vagy a manapság igen divatos füstölők, aromagyertyák.Mérgező illatok

Azt sajnos kifelejtik a reklámokból, hogy valamennyi szintetikus illatosító egészségre ártalmas vegyületeket bocsát ki, s hosszú távon használatuk légúti panaszokat, allergiát, sőt, akár súlyosabb egészségügyi károsodást is okozhat.

A levegő „frissítésére” vegyi anyagok segítségével előállított mesterséges illatanyagokat tartalmaznak, például sok légfrissítőben és WC-illatosítóban megtalálhatóak a rákkeltő benzol származékok, melyeknek tartós belélegzése károsíthatja a májat, a vesét és az idegrendszert.

Nem csak a spray-k, az elektromos párologtatók, az illatósító gélek, rudak, hanem az illatmécsesek, a manapság divatos füstölők is ártalmasak lehetnek, mert jelentős mennyiségben bocsátanak ki egészségre ártalmas illékony szerves vegyületeket, melyek fejfájást, rosszullétet okozhatnak, illetve rákkeltő benzollal füstölik tele a zárt teret.
Nem kell büdös térben élned, mert néhány praktikával elérheted, hogy kellemes illat vegyen körül.

Mit tegyél?

- A friss klímához először is ne feledkezz meg a napi többszöri alapos szellőztetésről! A mesterséges légfrissítők csak elfedik a kellemetlen szagokat, sokkal többet érsz, ha gyakrabban nyitod ki az ablakot. A kereskedelemben kapható illatosító termékek árát is megspórolhatod, ráadásul az egészségednek is használsz, ha gyakran szellőztetsz.

- Egyes szobanövények nagymértékben javítják a lakás levegőjének minőségét azzal, hogy képesek megkötni a káros vegyületeket, ezzel tulajdonképpen megszűrve, megtisztítva a levegőt.

- Természetes anyagokkal (narancshéj, szegfűszeg, citrom, almahéj, levendula, szárított virágszirmok) illatosíthatod a lakás helyiségeit, a szekrényeket, a különféle tároló helyeket. Télen a fűtőtestre, radiátorra helyezett cseréptálba, cserépedénybe tegyél vizet, majd cseppents bele egy cseppnyi illóolajat.

- A téli esték hangulatához hozzátartozik a fahéj, a sült alma, a szegfűszeg, a narancs, a mézeskalács, és a forralt bor illata. Ha az ételszagtól akarsz megszabadulni – és a szellőztetés sem segít –, a még meleg főzőlapra tegyél almahéjat, vagy egy kis edényben párologtass kevés ecetet, citromlevet, vagy valamilyen illóolajat.

(G.V.)