sí
#Betegségek

Síelés: Egyedül soha!

2012.02.27.
1 perces olvasási idő

Nem tudott lefékezni Gerlitzen síterepén az a 12 éves magyar lány, aki egy iskolai sítáborban vett részt Ausztriában. A lejtő végén nagy sebességgel a kassza faépületének csapódott, nem tudták megmenteni az életét.

A baleset a karintiai Gerlitzen sícentrum Kanzelhöhe részén történt. A széles pályák ezen a területen 1000-1900 méter között fekszenek. Igazi családi síterep – így is hirdetik magukat. Karintiában ez az egyetlen olyan központ, amely bizonyítvánnyal rendelkezik arról, hogy kifejezetten alkalmas a gyermekes családok és a kezdők számára – olvasható az egyik turisztikai portálon.

A sielok.hu szerint a lány egyik kísérője megpróbálta őt megállítani a végzetes lesikláskor, de olyan sebességgel ment végig a kifutón, hogy nem sikerült megakadályozni az ütközést. A sípályáról helikopterrel vitték Klagenfurtba, ahol a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt.sí

Majoross Bea oktató a KamaszPanasz kérdésére elmondta, az oktatás keretein belül soha nem engedi a gyermekeket egyedül a pályára, előtte pedig jól felmérik a terepet. Alapszabály, hogy nem szabad egyedül síelni, a kezdőket pedig csak úgy lehet elengedni, ha előtte halad az oktató. Amennyiben probléma adódik, gyorsan jöhet a segítség – mondja.

Nagyon fontos, hogy nem előzheti meg a tanuló az oktatóját. A körülmények hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik percről a másikra, nem szabad ész nélkül síelni, kezdőknek pedig ajánlatos a képességeiknek megfelelő pályát választaniuk. Csak akkor szabad a nehezebb pályákra merészkedni, ha biztos a tudás, és van egy adag rutin a tarsolyunkban.

Már az oktatás elején megtanulják a gyerekek a különböző veszélyelhárításokat, legyen az a balesetmentes esés, vagy valamilyen akadály kikerülése. Meg kell tanulni az esést is – mondja Majoross Bea, aki nem szeretne találgatásokba merülni az ausztriai baleset kapcsán, de azt mondja: ha a tanfolyam keretein belül történt a baj, akkor az oktató a felelős.

A síelésbiztonsági szabályzat felsorolja a legfontosabb veszélyeket és kockázatokat:

-- időjárási körülmények megváltozása,

-- a hó jelenlegi és várható állapota,

-- a terep változása,

-- a hóval nem fedett foltok előfordulása a pályán,

-- kiálló kövek, farönkök, mesterséges akadályok,

-- a síelő önhibájából elkövetett bukása.

Túl jeges a pálya?

Sokan panaszkodtak, hogy túl jeges néhány szakasz a Gerlitzen sícentrum területén. Erről korábban több fórumon is megjelentek bejegyzések. Az egyik hölgy azt írta, hogy délutánra néhány pálya kijegesedett, mindenhol kemény, néhol jeges szakaszon kellett síelni. A legtöbben nincsenek tisztában a tudásukkal, viszont szeretnek ész nélkül teperni – írja egy másik síelő, aki hozzátette: 4 nap alatt kétszer láttak helikopteres mentést.

(Szerző: T.A., újságíró)