csontrepedés
#Betegségek

Fiatalkori csontrepedés

2013.01.09.
1 perces olvasási idő

Egy amerikai tanulmány szerint a tini sportolok körében gyakoribb a csontrepedés, mint ahogy azt gondolnánk. A kutatás még arra is kitért, hogy a sportoló lányoknál gyakoribb a csontrepedés, mint a sportoló fiúknál.

A távfutás, a sprint, a gátfutás, a síkfutás, a kosárlabda, a labdarúgás azon sportok közé tartozik, melyben a legtöbb a csontrepedéses balesetek száma. Egyes orvosok a csontrepedéssel járó fájdalmat egyszerűen betudják a csont növekedésével járó fájdalomnak, anélkül, hogy jobban megnéznék.

A csontrepedés akkor következik be, amikor az izom fáradt és már nem képes megfelelően válaszolni az utasításra. Az izom ezért továbbítja a csontnak ezt a sokkot, melynek következtében azon repedés keletkezik. A legfőbb tünete a mozgáskor fellépő fájdalom. A csontrepedések regenerálódásához 6-8 hét pihenésre van szükség.

A leggyakoribb csonttörés-típusok

A tanulmány 57 középiskolai edző bevonásával történt 2007. szeptember és 2010. december között. A tanároknak egy űrlapot kellett kitölteniük online. A kérdőív arról kérdezett, hogy milyen típusú csontrepedések fordultak elő, milyen sportágban, és hogy milyen volt a edzés intenzitása.

Összesen 230 csontrepedés fordult elő ebben az időszakban 189 sportolónál. Ebből 115 lány volt és 74 fiú.

A megrepedt csonttípusok százalékos megoszlása

  • sípcsont: 48 százalék
  • hosszú csontok: 19 százalék
  • gerinc: 6 százalék
  • medencecsont: 6 százalék
  • sarok: 4 százalék
  • combcsont: 4 százalék

Az egyetemi sportolók körében a leggyakoribb csontrepedés (64 százalék. A fiúk a legnagyobb valószínűséggel a labdarúgás, a síkfutás és a terepfutás alatt sérülnek meg, a lányok is e sportok alatt, leszámítva a labdarúgást. A fiúk átlagosan 16 évesen szenvedik el a sérülést, míg a lányok kb. 15 és fél évesen.

Hogy miért van a lányoknál több csontrepedés, mint a fiúknál? A kutatók nem tudnak egyértelmű választ adni. A nemi különbségekkel lehet megmagyarázni azt, hogy felnőtt korban is a női sportolóknál gyakoribb a csontrepedés, mint a férfi sportolóknál. A női sportolók gyakran küzdenek táplálkozási zavarokkal, melynek következtében rendszertelenné válhat a menstruációjuk, és nőhet a csontritkulás esélye. A női sportolók csonttömege ezek hatására csökkenhet, és így csontrepedés könnyebben alakulhat ki.

A csontrepedés kockázatának csökkentése

Válassz magadnak kevésbé megterhelő sportot! Mindenki maga tudja, hogy mire képes. A sport intenzitását fokozatosan emeld! Például, ha futni szeretnél, eleinte csak sétálj, majd ha ezt a mozgásformát megszoktad, akkor válts gyors gyaloglásra. Egy idő után már futhatsz is. A sport hasznos, de okosan és óvatosan űzd!

(M. T.)