szex
#Vágyak

Miért fájhat a szex? 8 típusú fájdalom, és ami mögötte van

2023.07.15.
3 perces olvasási idő

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ennek hátterében gyakran orvosi probléma húzódik meg. Íme, a fájdalmas szex okai és a megoldási lehetőségek.

Éles, szúró fájdalom

Mély behatolás esetén a medence egyik oldalán, illetve tompa fájdalom a menstruációs ciklus során.

Lehetséges oka: Petefészekciszta, mely egy folyadékkal teli kinövés, és a nők mintegy 30 százalékánál előfordul még a menopauza előtt.

Mit tehetsz? A legtöbb ciszta veszélytelen és magától eltűnik két-három menstruációs cikluson belül. Az orvos valószínűleg ultrahangos felvételt készít, hogy pontos legyen a diagnózis, és visszarendel kontrollra, ha még két hónap elteltével is fájdalmas lesz a szex.

Érzékeny nemiszervek

A nemi szervek viszketnek, érzékenyek, különösen érintésre. Aktus után a vagina vörös, gyulladt, égető érzés kíséretében.

fájdalomLehetséges oka: Gombás fertőzés, mely az ebben szenvedők mintegy negyedénél teszi fájdalmassá a szexuális együttlétet. Ne várj addig, amíg túrószerű folyásod lesz, kérj segítséget! Ilyen jellegű folyást okozhatnak még a női intim dezodorok, az illatosított betétek, fürdőolajok, melyek mind irritálhatják a hüvelyt.

Mit tehetsz? Keresd fel nőgyógyászt, aki megállapítja, hogy fertőzésed van-e, és gyógyszert ír fel, ha szükséges. Soha ne használj intim dezodort, mivel sok gondot okozhatnak. Amennyiben érzékeny bőröd van, csak illatmentes tisztasági betétet használj, illetve hipoallergén szappant, mosószert és öblítőt.

Idegentest érzés

Szex közben úgy érzed, hogy a pénisz valamibe beleütközik. Emellett erős ciklusaid lehetnek, pecsételő vérzések, hátfájás, gyakori vizelési inger kíséretében.

Lehetséges oka: Méh fibroidok - olyan terület, ahol jóindulatú fibroidok nőnek a méh falán. Azok a nők, akiknél ez megtalálható, háromszor olyan gyakran számolnak be fájdalmas szeretkezésről, mint a többiek. Jelenleg nem tudni biztosan, hogy mi okozza, de sokan úgy vélik, az ösztrogén stimulálja fejlődésüket.

Mit tehetsz? Csináltass ultrahangos vizsgálatot, hogy megtudd, vannak-e fibroidjaid, illetve azok milyen méretűek. Ha már pontosan tudják a helyét és méretét, könnyebb dönteni a lehetséges kezelési módszerekről. Leggyakrabban eltávolítják őket.

Behatoláskor jelentkező fájdalom

A pénisz csak nehezen tud behatolni, az azzal való érintkezés fájdalmas.

Lehetséges oka: Hüvelyi szárazság, mely a nők 25 százalékát érinti élete valamely szakaszában. Gyakori kiváltói a különféle antidepreszánsok, fogamzásgátló tabletták (melyek libidó-csökkenést is okozhatnak), szoptatás (ilyenkor az ösztrogénszint alacsonyabb, ez okozza a szárazságot).

Mit tehetsz? Használj vízbázisú síkosítót!

Égő érzés a szeméremtesten

Mind az előjáték, mind az aktus fájdalmas, akárcsak a biciklizés, tamponfelhelyezés, vagy sokáig egy helyben ülés.

Lehetséges oka: Vulvodynia - egy olyan fájdalmas állapot, mely az egész hüvelyi területre kihathat, gyakran a hüvelybemenetre koncentrálódik. Noha nem ismertek kialakulásának okai, gyakran jelentkezik gombás fertőzések, illetve antibiotikumok használata után.

Mit tehetsz? Sajnos nagyon nehéz megfelelő kezeléshez jutni, mivel az orvosok nagy része úgy gondolja, a vulvodynia nem más, mint pszichoszomatikus betegség. Leginkább kombinált terápiával érnek el eredményt, mely kombinálja a fájdalomcsillapítót az alacsony hatóanyag-tartalmú antidepresszánssal.

Elhúzódó fájdalom

Égő, szúró fájdalom a szeméremajkadban, mely órákkal szeretkezés után is tart. Ezenkívül golyó méretű dudor látható vagy tapintható a hüvelyen.

Lehetséges oka: Elzáródás a nyirokmirigyben. A Bartolin mirigyek - két babszem nagyságú mirigy a kisajkak belső oldalán - váladékot termelnek a behatolás megkönnyítésére, ám eltömődhetnek, fertőződhetnek.

Mit tehetsz? Az orvos valószínűleg az elzáródást helyi érzéstelenítéses eljárással megszünteti. Két-három hétbe is telhet, míg meggyógyul a seb, ez idő alatt nem élhetsz nemi életet.

Lüktető fájdalom

Éles, lüktető fájdalom az egész alsó tájékon behatolás közben, szeretkezés után, esetleg máskor is (pl. menstruáció előtt).

Lehetséges oka: endometriózis - a termékeny korban lévő nők 15 százaléka szenved ettől a betegségtől, mely során a méh belsejét képező szövet beágyazódik a méhen kívül.

Mit tehetsz? Mivel az endometriózis meddőséget okozhat, legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz. Ott megállapítják a betegség fokát, illetve a lehetséges kezelési módokat. A gyógyítás módja függ a betegség helyétől, kiterjedésétől és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor a fájdalomcsillapításon kívül nem nagyon van szükség más jellegű terápiára, ám súlyosabb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

Állandó fájdalom, gyakori vizelési inger

Általános jellegű fájdalom szeretkezés közben, illetve gyakori vizelési inger, esetleg vizeletcsepegés.

Lehetséges oka: Húgyúti fertőzés, mely során a nők 44 százaléka számolt be fájdalomról szeretkezés során.

Mit tehetsz? Keresd fel orvosod, aki antibiotikumot ír fel, amennyiben tényleg ez a betegséged. Ha krónikus fertőzésed van, valószínűleg a partnerednek is javasolják az antibiotikumos kúrát. Kutatások bizonyították, hogy ilyen esetekben mindkét fél kezelésével hamarabb megszűnik a fertőzés.

(KamaszPanasz)