endometriózis
#Testi problémák

Hasi fájdalom? Lehet, hogy endometriózis

2016.03.13.
1 perces olvasási idő

Az endometriózis nevű betegségről talán keveset hallottunk eddig, viszont mindenképpen érdemes beszélni erről a viszonylag sok nőt érintő problémáról, hiszen igen komoly gondokat tud okozni a betegségben szenvedőknek.

Mivel a tünetek sokfélék lehetnek és sokszor még a szakemberek sem mindig gondolnak erre a betegségre, ezért az ezzel a problémával küszködő nők jelentős részénél egyáltalán nem, vagy csak hosszú idő után diagnosztizálják a kórképet.

Néhány mondatban a betegségről

Normális körülmények között a méh belső falát egy speciális hámszövet, az endometrium (méhnyálkahártya) béleli. Amennyiben a méhnyálkahártya bárhol a méh üregén kívül helyezkedik el (például a petefészkeken, a méhet rögzítő szalagokon, a húgyhólyagon, a végbélen, vagy bárhol a hasüregben), akkor endometriózisról beszélünk. Mivel ezek a kóros elhelyezkedésű nyálkahártya sejtek követik a menstruációs ciklus változásait, ezért a lelökődéskor felgyülemlő váladék súlyos panaszokat és elváltozásokat okozhat.

Leggyakoribb tünet a fájdalom

hasfájás

Általánosságban jellemző, hogy az endometriózisban szenvedőknél ciklikusan jelentkezik a fájdalom, vagyis a menstruációs vérzéssel egy időben. Érdekesség, hogy a fájdalom mértéke nem függ össze azzal, hogy a betegség éppen melyik stádiumában van az érintettnél. Négy stádiumot különítenek el a szakemberek, azonban van, akinél ugyan a legelső stádiumot diagnosztizálják, ugyanakkor a fájdalmai szinte már elviselhetetlenek. Fájdalmas görcsök nem csak a menstruáció alatt, hanem gyakran már a menstruáció előtt is jelentkezhetnek. Ugyanakkor sok beteg panaszkodik arról, hogy gyakran a nemi aktus során is észlel fájdalmat.

Gyakran okoz meddőséget

Az endometriózisban szenvedő nők jelentős részénél nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, mivel a tünetek nem mindig jellegzetesek. Emiatt az esetek jelentős részében a meddőségi problémák kivizsgálása során derül fény a betegségre, ugyanis maga az endometriózis okozza a meddőségi zavarok igen jelentős részét. A méhkürt körüli összenövések és a petefészkek körüli letapadások nehezítik a tüszőrepedést, a petesejtek vándorlását, így a fogamzókészséget és a megtermékenyülést is negatívan befolyásolják.

Összefoglalva elmondható, hogy sosem szabad beletörődni a fájdalomba. A panaszos nőnek mindig érdemes szakemberrel kivizsgáltatnia magát. Természetesen a meddőségnek is ezer oka lehet, de ha valakinél hosszú ideig nem találják a probléma gyökerét, akkor érdemes az endometriózist is, mint lehetőséget számba venni.

(Forrás: Fókuszban a Nő)