menstrucáció késése
#Testi problémák

Késik a menstruációm: 5 lehetséges ok

2024.01.15.
1 perces olvasási idő

A menstruáció késése az egyik legijesztőbb élmény, ha a közeljövőben nem szeretnél anyuka lenni. Azonban nem kell egyből azt gondolni, hogy terhes vagy, mert van néhány olyan dolog, ami okozhat késést. Íme, a leggyakoribbak.

1. A ciklusod hónapról hónapra változhat - Ezt azt jelenti, hogy bár az előző ciklusod 24 napos volt, mégis előfordulhat, hogy ebben a hónapban 32 napos lesz. Amikor nem jön meg a menzeszed időben, akkor az azért is történhet, mert a testedben nem ért véget még a ciklusod.

2. A stessz késleltette az ovulációdat - A tested egy petesejtet indít útjára a petefészkedből azzal a szándékkal, hogy megtermékenyüljön, és ha aggódtál, vagy feldúlt voltál valami miatt, akkor a tested megvárja, míg érzelmileg megfelelő állapotba kerülsz. Ez azt jelenti, hogy a peteérésed akár egy héttel későbbre is elhúzódhat, de akár teljesen ki is maradhat, ennél fogva a vérzés időpontja is eltolódik.

3. Beteg lettél vagy megsérültél. - Ha a tested nincs jól, akkor nem képes kezelni a terhességet. Így akkor lesz peteérésed, amikor a tested újra egészségesnek érzi magát. Ez késleltetheti a menstruációdat, vagy ennek okán ki is maradhat egy teljes ciklus.

4. Nem ettél eleget, esetleg túl intenzíven edzettél - Ez is kihatással van az általános egészségedre. Ha a tested túl keményen dolgozik, akkor a terhesség szóba sem jöhet. A menzeszed késhet, szabálytalan lehet, vagy teljesen kimarad mindaddig, amíg a tested úgy nem érzi, hogy újra egészséges.

5. Új gyógyszert kezdtél el szedni - Néhány gyógyszer, illetve a gyógyszerváltás is befolyással lehet a ciklusodra, szóval beszélj az orvosoddal, ha kimarad a menzeszed és mostanában kezdtél el szedni valamilyen új pirulát.

Tanács: Ha a ciklusod rendszerint szabályos, de most szokatlanul későn jött meg, akkor a terhesség miatti aggodalom sem fogja felgyorsítani a folyamatot, ezért inkább vegyél egy tesztet, hogy megnyugodhass. Akármi is az eredmény, el fogod tudni dönteni, hogy mi legyen a következő lépés.

(KamaszPanasz - S.C., forrás: Popsugar)