menstruáció
#Testi problémák

A nővé érés pillanata

2014.01.20.
2 perces olvasási idő

Mindennek eljön az ideje, az első menstruációnak is. Az első menzesz örömteli izgalma mellett kicsit rémisztő is lehet. Abban szeretnénk segíteni neked, hogy első havi vérzésed ne tartogathasson meglepetést számodra!

Mikor jön meg az első menzeszed?

Lehet, hogy már kilenc, de előfordulhat, hogy csak 16 éves korodban következik be az első vérzés. Ebben többnyire a genetikai minta mérvadó: ha például az anyukád vagy a nővéred tizenkét éves korában kezdett menstruálni, te magad is akkortájt várhatod az első havi vérzést. Az időpontot megjósolni lehetetlen, de a nővé érés jelei már korábban megmutatkoznak.

A pubertással a szervezetedben beindul a fokozott hormontermelés. Magasabb leszel, gyarapszik a súlyod, a csípőd kigömbölyödik, a melleid egyre teltebbek lesznek. A hónalj- és a szeméremszőrzeted növekedni kezd. A hónaljad verejtékezése miatt erősebb lehet az izzadságod szaga. A tested egyre inkább egy felnőtt nőéhez kezd hasonlítani. E jelekből biztosan tudhatod, hogy már nem kell soká várni az első menzeszedre.

Sok lány aggódva tekint első vérzése elé. Mielőtt bekövetkezik remélhetőleg beszéltél már róla édesanyáddal, közeli hozzátartozóiddal vagy barátnőiddel, esetleg olvastál róla valamilyen formában. Igazán nincs mitől félned. Nem árt tudnod, hogy hol lehet beszerezni a szükséges tisztasági betéteket, s a táskádban tartanod egyet-kettőt, ha véletlenül váratlan helyzetben ér utol az első alkalom. Még mielőtt szükséged lenne rá, próbáld is ki, hogyan kell majd használnod a betétet. Tampont is használhatsz, noha kevés lány választja ezt az alternatívát az első alkalomra.

A menstruációs ciklusod beindulása a női nemi szerveid és a hormonok egészséges működésének biztos jele. Ez a legintimebb dolgaid egyike. Ha beszélsz is róla bárkinek, kérd meg, hogy másnak ne említse személyes dolgaidat.

Vajon mások észreveszik rajtam, hogy megjött a menzeszem?

Ne azt képzeld, hogy majd úgy elönt a vér, hogy jókora tócsa marad a széked alatt és csíkot húzol magad után egészen a wc-ig. Az első vérzés alkalmával minimális mennyiségű vér távozik a szervezetedből. Lehet, hogy csupán egy apró, barna foltocska árulkodik majd nővé érésedről. Fontos, hogy a későbbiekben mindig légy felkészülve a havi rendszerességgel érkező vérzésre, és legyen a táskádban a szükséges betét vagy tampon.

Az első menzesztől számítva átlagosan körülbelül két éven belül rendszeressé, kiszámíthatóvá válik a nemi ciklus. Minél később jön el az első vérzés, várhatóan annál később fog szabályossá válni a ciklusod. Az, hogy mennyi stressz ér, milyen testmozgást végzel, egyáltalán végzel-e, vagy az, hogy milyen ételeket fogyasztasz, befolyással van a menstruációdra. Teljesen normális dolog, ha az első időszakban még nincs rendszeresen visszatérő, szabályos menstruációs ciklusod.

Vezess menzesz-naptárt

A menstruációd első napjától kezdve folyamatosan vezesd a menzesz-naptáradat. Idővel a menstruációs napok száma minden nő esetében állandósul. Ha látod, hogy a két vérzés közti idő mondjuk 28 nap, akkor ki fogod tudni számítani a következő vérzés kezdeti napját. Ha tudod, hogy mikor várható a következő menzesz, fel is tudsz készülni rá. Nem érhet meglepetés, ha mindig van a táskádban egy betét vagy tampon.

Igazából semmit sem kell másként tenni a menzesz alatt, mint egyébként. A legfontosabb a megfelelő tisztálkodás. Sokan sötétebb ruhákat hordanak, ha ne adj’ Isten szivárogna a betét. A menstruációd egyébként semmiben sem akadályozza a napi tevékenységeidet.

(O.K.T.)