menstruáció
#Testi problémák

Minden, amit a menstruációról tudnod kell 2.

2011.03.24.
2 perces olvasási idő

Cikkünk második része választ add néhány kérdésedre ebben a témában, ami egy természetes folyamat, és minden nőt érint.

Mit jelent az ovuláció?

Azt a folyamatot nevezzük ovulációnak, amikor a petefészekből kilökődik a petevezetékbe az érett petesejt. Ez általában a menstruációs ciklus közepénél történik meg, tehát a havi vérzés első napjától számított körülbelül a 14. napon.

Vannak nők, akik megérzik az ovulációjukat, ami kellemetlen érzés, de csak rövid ideig tart.

A lányok már úgy születnek, hogy a petefészkükben körülbelül 300 ezer petesejt található. A petefészekben havonta egy megérik az ovuláció előtt. Az egyik hónapban, az egyik petefészekben érik meg a petesejt, a másik hónapban, a másikban. Aki érzi az ovulációját, az azt is érzékelheti, hogy egyszer a jobb oldala görcsöl, máskor meg a bal oldala.

Mi az a PMS?

A premenstruációs szindróma vagy másnéven PMS, sok tizenévesnél előfordul a menstruációs vérzést megelőző néhány napban.

Tünetei:

  • enyhe emlőfeszülés
  • fokozott vizelési inger
  • megnövekedett étvágy
  • szorongás
  • alvási nehézség
  • ingerlékenység

Ezek a tünetek rendszerint elmúlnak a menstruációs vérzés kezdetekor. Vannak olyan fiatal lányok, akik ezen időszakban hamarabb sírják el magukat, mert érzékenyek. Ha közeleg a PMS időszakod, akkor próbáld megérteni az érzéseidet, hogy meg tudj az érzelmeiddel birkózni.

Tampont vagy egészségügyi betétet használjak?

Használhatsz egyiket is, másikat is vagy mind a kettőt egy vérzés alatt. Persze nem egyszerre. A tampont a hüvely belsejébe kell felhelyezni. Léteznek különböző méretben és különböző folyadék megkötő képességű is. A dobozon a cseppecskék számát kell figyelned. Minél több csepp van egy dobozon, a tampon annál nagyobb és annál több folyadékot képes magába szívni.

Nagyon fontos, hogy a tampont legalább négy- nyolc óránként cseréld, elkerülve a szivárgást és a bakteriális fertőzést. Még akkor is cseréld, ha nem telt meg. Inkább használj kevesebb cseppest, a folyásod intenzitásától függetlenül.

Az egészségügyi betét öntapadós és a bugyid belsejébe kell ragasztani. Az egészségügyi betétek csomagolásán is a cseppecskéket figyeld, mint a tamponok esetében. Találsz betétet a nehéz napokra, a könnyű napokra, illetve a vérzések közti időszakban használd a legvékonyabb, úgynevezett tisztasági betétet.

Ne illatosítottat végy ezekből a termékekből, mert az irritációhoz vezethet. Cseréld az egészségügyi betétedet is négyóránként, hogy elkerüld a szivárgást, a kínos foltokat a ruhádon és a kellemetlen szagokat!

Te döntsd el magadnak, hogy melyik a számodra legkényelmesebb eszköz. Figyelj a tested válasz reakcióira. Azok a lányok, akik sportolnak, praktikusabb nekik tampont használni. Tamponnal úszni is lehet. Viszont más lányok idegenkednek a tampontól, nem kényelmes nekik és előnyben részesítik az egészségügyi betétet.

Akár melyiket választod, mindig tarts egyet a táskád elzárható zsebében.

Mi az a TSS?

Ha nem cseréled megfelelő időközönként a tampont vagy a könnyű napokon is nagy nedvszívó képességű tampont használsz, bekövetkezhet a toxikus sokk szindróma (TSS). Ekkor a baktériumok (Staphylococcus aureus.) által termelt méreganyag felgyűlik a hüvelyben.

Tünetei, a tampon felhelyezése után rövid időn belül kezdődhet:

  • rossz közérzet
  • hányás, hasmenés
  • vérnyomás esése, eszméletvesztés
  • nehézlégzés, gégeödéma
  • pulzusszám emelkedés
  • láz

A toxikus sokk szindrómát elkerülni csak akkor lehet, ha rendszeresen cserélsz tampont, és éjjel semmi képen sem használod. Mindig tiszta kézzel cserélj tampont és gyullad hüvely esetén, ne használd.

Ha ilyet tapasztalsz, azonnal távolítsd el a tamponod és keresd fel az orvosod.

(KamaszPanasz - M. T.)