menstruáció
#Testi problémák

A rendszertelen menstruáció veszélyei

2014.05.20.
3 perces olvasási idő

Egy új kutatás szerint azok a kamaszok, akiknek rendszertelen a menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel elhízottak vagy túlsúlyosak, vagy fenyegeti őket a cukor,- és szívbetegség kockázata, mint azokat, akiknek rendszeres a menstruációs ciklusuk.

Míg a kapcsolat a rendszertelen menstruációk és a szív, és cukorbetegségek között jól megalapozott az idősebb nők esetében, az új felfedezések szerint az orvosoknak ezt a kockázatot már sokkal hamarabb meg kellene tudniuk állapítani, és megpróbálni tenni valamit ellene.

A kutatás egyik vezető orvosa így nyilatkozott: „Félreértés a gyerekgyógyászatban az, hogy több évbe telik az első menstruációt (követően, hogy „beinduljon a rendszer” és emiatt nem kell a rendszertelen kamaszkori menstruációk miatt aggódni.” Ez világosan hibás feltételezés a doktor szerint.

Évente vizsgálták a résztvevőket

A nagyon rendszertelen menstruációs ciklus még a fiatal kamaszoknál sem normális, és nem szabad figyelmen kívül hagyni! Ő és a kollégái háromszázhetven lánynál követték nyomon tizennégy éves kortól a menstruációt az amerikai National Heart, Lung, and Blood Institute egy nagyobb kutatásának részeként. Minden évben egyszer, a lányokat megkérdezték mennyi idő telt el az utolsó menstruációs ciklusuk óta. A kutatók időnként mérték a különböző nemi hormon, glükóz és inzulin szintjüket (a cukorbetegség kockázatát jelzik) és vérnyomásukat is. A lányok magasságáról, súlyáról, és a csípőméretükről is gyűjtöttek adatokat.

A kutatók a rendszertelen menstruációs ciklust úgy határozták meg, hogy az negyvenkét napnál tovább tart, vagyis a lány ciklusa az utolsó menstruációs ciklusának első napját követően több mint negyvenkét nappal van. Ez a kritérium a lányok két százalékát érintette, akiknél a legrendszertelenebb volt a menstruáció. A tizennégy és tizenkilenc éves kor között, kétszázhatvankilenc lány jelentett rendszeres menstruációs ciklust minden éves vizsgálatkor. Másik hetvennégynek közülük, csak egyetlen egy rendszertelen ciklusa volt, és nyolcnak pedig legalább negyvenkét nap telt el az utolsó menstruációja után három, vagy több vizitet követően is.

Magasabb értékeket találtak

Az eredmények, amit egy ezzel a témával fogalakozó magazinban publikáltak, azt mutatják, hogy a legtöbb rendszertelen menstruációs ciklust jelentett lányok már most súlyosabbak, mint más tizennégy éves társaik, és még több súlyt szedtek fel, és szélesebb lett a csípőjük a kutatás folyamán. A tizennégy éves, rendszertelen menstruációs ciklusú lányoknál szintén magasabb volt a tesztoszteronszint, mely a férfi nemi jellegek kialakításában szerepet játszó hormon.

Huszonöt éves korukra, azoknak, akik nem jelentettek rendszertelen menstruációt, átlagos, vagy 26,8-as (ami enyhén túlsúlyosat jelent) testtömeg indexük (BMI) volt. Akik három vagy több megbeszélés alkalmával is rendszertelen menstruációról számoltak be, átlagosan 37,8-as BMI-jük volt, ami súlyos elhízottságot jelez. Azok a lányok, akik egy vagy kettő rendszertelen menstruációról adtak jelentést, valahol a középmezőnyben voltak. A rendszertelen menstruációról beszámolóknál magasabb volt a vércukor és inzulin szint is huszonöt éves korban.

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettádat? - Hölgynaptár alkalmazás>>

A kutatás vezetői nem bizonyosodhattak meg afelől, mi történik a lányok menstruációs ciklusával minden év legnagyobb részében. Az eredmények szintén nem bizonyítják, hogy a rendszertelen menstruációs ciklusok súlygyarapodást okozhatnak a lányoknál, vagy felelősek a vércukor és inzulinszint emelkedéséért, inkább a rendszertelenség lehet a jele a probléma egy részének.

Az egyik lehetőség az, hogy az ovárium (petefészek) az anyagcsere változásokra reagál, ez azt tételezné fel, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos kockázatok az ovulációs problémák előtt léptek fel. Amit a kutatás eredményei valóban mutatnak, hogy a rendszertelen menstruációs ciklusok figyelmeztetések lehetnek, hogy a test anyagcseréje nem működik olyan jól, ahogyan kellene.

Ezek a kapcsolatok, amelyek annyira tisztán megfigyelhetők a kamaszoknál, és várhatóan a fiatal felnőtteknél is, ugyanazok, amelyek két vagy három évtizeddel később szerepet játszanak a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek, és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásánál.

Mi az a PCOS?

A rendszertelen menstruációk a policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyik jelei is lehetnek. Ez egy hormonális rendellenesség, ami a meddőséggel és a túlsúlyossággal is kapcsolatban áll. Ha már kamaszkorban elcsíphető, az azt jelenti, hogy a tünetek „nagyon sikeresen” kezelhetőek, ami egy másik ok arra, hogy az orvosok korán odafigyeljenek a rendszertelen menstruációra.

Egy másik, a kutatásban nem érdekelt orvos szerint is nagy horderejű felfedezések ezek a PCOS-t illetően, és a kutatás által közvetített fontos üzenet. Sokszor egy policisztás ovárium szindrómával diagnosztizált nőnek már a teljes kamaszkor alatt vannak tünetei, de egyszerűen nincsenek diagnosztizálva. Sokkal komolyabban kellene venni már a kamaszoknál a PCOS és túlsúlyosság kezelését – tette hozzá a független orvos.

Ezeknél a lányoknál az orvosok a korai preventív mérésekkel közbeléphetnek a diabétesszel, túlsúllyal és szívbetegségekkel szemben.

(Sz. D. L., nlm.nih.gov.com)