pattanás
#Testi problémák

Pattanások, menstruációs zavarok: segít-e a fogamzásgátló tabletta?

2010.06.08.
1 perces olvasási idő

Kedves Szerkesztőség! Az orvosom azt javasolja, hogy kezdjek el fogamzásgátló tablettát szedni a menstruációs ciklusom szabályozása érdekében, s mint mondja, ettől majd a pattanásaim is elmúlnak. Négy éve járok bőrgyógyászhoz, de az arcom még mindig pattanásos. Mit gondoltok, érdemes próbálkoznom a fogamzásgátló tablettákkal, vagy a mellékhatások többet nyomnának a latban, mint az előnyök? Leginkább a súlyom miatt aggódom.

Kedves Olvasónk!

Eldöntenti, hogy szedsz-e fogamzásgátló tablettát a menstruációd szabályozása végett meg a pattanásaid miatt, egyszerre orvosi kérdés és egyéni elhatározás dolga. Az egészségügyi tanácsadódtól minden információt megkaphatsz.

Igen, a fogamzásgátlószerekkel szabályozható a menstruáció, s közülük némelyik a pattanások ellen is hatásos.

Mi szól a fogamzásgátló tabletták szedése mellett? Mik az ellenérvek? Milyen hosszú ideig kell szedned? Kipróbálnád-e őket, hogy megtudd, van-e valamilyen pozitív vagy negatít hatásuk? Jó lenne azt is tudnunk, hány éves vagy, van-e jelenleg szexuális kapcsolatod, dohányzol-e vagy sem. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket számításba kell venned, amikor döntesz.

Arra is kíváncsiak lennénk, milyen orvos tanácsolta ezt neked. A háziorvosod? Nőgyógyász?
Mondd el az orvosodnak az aggodalmaid, s ő mindenről felvilágosít. Egyedül az elhízás miatt aggódsz?

Némelyik nő hízik néhány kilót, amikor fogamzásgátlót szed. De ez már nem annyira jellemző, mint régebben volt: a mai fogamzásgátló szerek a modern gyártási technológiának köszönhetően kevesebb hormonanyagot tartalmaznak, miközben ugyanolyan hatékonyak a megelőzésben.

A nők némelyike azért hízik meg, mert úgy gondolják, hízniuk kell; ezért aztán többet esznek, s közben a tablettákra fogják a dolgot. Nem kell, hogy veled is ez történjen. Ha más aggályaid is vannak a tabletták szedésével kapcsolatban, vagy miután kipróbáltad, és úgy döntesz, hogy nem maradsz meg mellettük, léteznek más gyógyszerek is a pattanások kezelésére, melyekről többet megtudhatsz az orovosodról vagy a bőrgyógyászodtól.

Gondold végig, milyen lehetőségeid vannak, aztán dönts, és közöld ezt az orovosoddal. Nem kell rögtön döntened. Az orvosod valószínűleg megérti az aggodalmaid, s talán el is tudja oszlatni őket. Ha még sem volna elég türelme, hogy válaszoljon a kérdéseidre, kérd ki más orvos véleményét.

(Ő.B.)