menstruáció
#Testi problémák

Mely ételeket ne fogyaszd menstruáció alatt?

2017.02.23.
1 perces olvasási idő

Fájdalmas görcsök, ingerültség, puffadás. Ezek a leggyakoribb tünetek, amik a menstruáció előtt és alatt előfordulhatnak. A menstruációval járó kellemetlenségek mértéke csökkenthető, ha bizonyos ételek fogyasztását kerüljük.

Zsíros húsok

Egyes húsokban telített zsírok vannak, amelyek a menstruációs görcsöket felerősíthetik. Ha nem tudsz ellenállni a húsok csábításának, akkor inkább válassz sovány húst, vagy a még egészségesebb halat.

Fagyi, édesség

Úgy érzed, hogy ilyenkor épp erre van szükséged? Csakhogy egyes tejtermékeknek magas a zsírtartalmuk. Ide tartozik a sajt és a tejszín is. Amikor főzöl, próbáld meg kerülni a sajtos vagy tejszínes ételeket, és ha tényleg nagyon megkívánsz egy gombóc fagyit, esetleg egy szelet sütit, akkor tejmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatot keress.

Készételek

Bár a készételek könnyű választásnak tűnnek, mégsem fognak segíteni. Az olyan élelmiszerek, mint például a nassolnivalók, a chips, és a konzervek gyakran nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak, ami felfúvódást és kellemetlen érzést okozhat. Helyettük válassz inkább egészséges élelmiszereket, például egy maroknyi sótlan diót.

Koffein

Ha kávéfüggő vagy, akkor ugyen nehéz lehet pár napra elhagyni ezt a szokást, de jobb, ha tudod, hogy a koffein hozzájárulhat a szabálytalan ciklushoz, felerősítheti a menstruációs görcsöket, alvási nehézségeket okozhat, illetve fokozhatja a menzesz alatti rossz hangulatot is. Bár egyes teák is tartalmaznak koffeint, sokkal kevesebbet, mint a kávé, így a tea jó alternatíva lehet ilyenkor.

Cukros ételek

Az olyan cukros élelmiszerek, mint a cukorka, a sütik és a torták egy rövid ideig javítják a hangulatodat, ám utána ronthatják azt. A cukros ételek felerősíthetik a görcsös fájdalmakat is. Ha valami édeset kívánsz, egyél egy kis édes gyümölcsöt, például dinnyét, mangót vagy őszibarackot.

Alkohol

Az alkohol felerősíti a PMS tüneteit és a görcsöket, éppen ezért a menstruáció idején feltétlenül kerüld el az alkoholos italokat, és inkább ragadj meg egy bögre teát.

Bolti péksütemények

Úgy érezheted, hogy megérdemled azt a muffint a pékségből, ám később talán meg fogod bánni a döntédsedet. Heylette inkább egyél magas rosttartalmú kenyeret.

Ha nagyon sok kellemetlenségtől szenvedsz, akkor a fent említett élelmiszerek elhagyása megoldás lehet a számodra. Van más tipped, hogy a ciklusodat elviselhetőbbé tedd?

(S.C. - food.allwomenstalk.com)