PMS
#Testi problémák

7 kínos tünet, ami a menstruáció előtt jelentkezik

2023.01.28.
2 perces olvasási idő

Ha olyan vagy, mint a legtöbb nő, akkor a te menzeszednek is határozott előjelei vannak - ez a PMS (premenstruációs szindróma). Mindenki által ismert jellemző tünetek a görcsök, puffadás, a fejfájás, az édességek utáni sóvárgás. Cikkünkből megtudhatod, milyen egyéb kínos tüneteket okozhat még.

A legtöbb kutatásból kiindulva, az ösztrogén és progeszteron hormonok szintjében bekövetkező változás a ciklus 21. és 28. napja között (azaz közvetlenül a menstruáció előtt) kellemetlen fizikai tüneteket okozhat. A hormonális hullámvasút befolyásolhatja a neurotranszmittereket az agyban - ami magyarázhatja a bódultságodat, érzelmi kitöréseidet ebben az időszakban. Ezek mellett azonban számos furcsa, kellemetlen tünetet is tapasztalhatsz. Lássuk, pontosan miket.

1. Ügyetlenebb vagy a megszokottnál

A menstruáció időszaka körül megfigyelhető ügyetlenség oka még rejtély, de gyakran számolnak be róla a nők. A feltételezések szerint a magas ösztrogénszint hatására a máj olyan hormonokat termel, amelyek befolyásolják a vesét, vízvisszatartást okozva a testedben és valószínűleg az agyadban is, ami hatással van az egyensúlyérzékedre is.

2. Alvás - könnyebb mondani, mint csinálni

Amikor az ösztrogén és progeszteron szintje változik a menstruációd előtti napokban, akkor forró és álmatlan éjszakáid lehetnek (nem a jó értelemben). Ez azért van, mert az alacsony ösztrogénszint miatt felhevülsz alvás közben. Ugyanakkor, a progeszteronszint miatt nehéz az elalvás. Ez hasonlít ahhoz, amit a nők menopauzakor, vagyis a változókorban tapasztalnak.

3. A gyantázás fájdalmasabb, mint máskor

A megfelelő idő a gyantázásra semmiképpen nem egy héttel a menstruáció előtt, vagy pont a menzesz idején van! Néhány kutatás kimutatta, hogy a fájdalomreceptorok sokkal aktívabbak ebben az időszakban. Habár a tudósok nem tudják, mi okozza a receptorok aktivitását, érdemes ebben az időben a kozmetikai szalont elkerülni. A hajfestést is jobb, ha máskorra időzíted, mert menstruáció alatt előfordulhat, hogy a hajadat (vagy szemöldöködet, szempilládat) egyszerűen nem fogja be a festék.

4. Gombásodás

Ha égő, viszkető érzést tapasztalsz, valamint egyéb gombás fertőzésre utaló jelet a menstruációd közeledtével, azt a ciklusod is okozhatja. Habár eddig még nem bizonyították, de lehetséges, hogy a hormonváltozás miatt hajlamosabbá válhatsz a gombák túlszaporodására. Mindig fontos a személyi higiénia, azonban ebben az időszakban kiemelten figyelj oda rá!

Olvasd el ezt is! Megfelelő higiéniával a kínos problémák ellen

5. Depresszió, lehangoltság

Ha nem diagnosztizáltak nálad depressziót, de úgy érzed, semmi nem sikerül és lehangolt vagy, azt a szerotoninszint (boldogság hormon) szintváltozásainak köszönhető. A tudósok továbbra is kutatják az okát, hogy miért válik néhány ember depresszióssá a menzesze közeledtével, de azt tapasztalták, hogy azok a nők, akiket premenstruációs szindrómával (PMS) küzdenek, jól reagáltak azon antidepresszánsok használatára, amelyek szerotonint tartalmaznak.

6. Chips, csoki és jégkrém, mint kiegyensúlyozott táplálkozás

Biztosan veled is előfordult, hogy azon tűnődtél, miért kívánsz annyira egy zacskó chipset vagy egy doboz jégkrémet, aztán a naptárra nézve rájöttél, hogy a menzeszed már az ajtódon kopogtat. Senki nem tudja pontosan, hogy miért, de sok nő cukorra vagy sóra éhezik a menzesz előtt. Próbáld megfékezni a sóvárgásodat, hiszen a nassolás miatt sok sót viszel be, ami megköti a vizet, a cukros ételektől pedig lezuhan a vércukrod, ami többek között álmatlanságot okoz. Nem mellesleg a plusz kilók is könnyen felcsusszannak...

7. A munkádra való koncentrálás már maga munka

Ismered azt a pillanatot, amikor több erőfeszítésbe kerül arra fókuszálni, amit épp csinálsz, mint valójában megcsinálni? Igen, ismered. Ha ez minden hónapban ugyanabban az időben történik veled, akkor a ciklusod a neurotranszmittereiddel kezdhetett ki, így képtelen vagy tovább összpontosítani, mint egy átlagos gif hossza.

Ha úgy érzed, hogy véletlenszerű PMS mellékhatást tapasztalsz, akkor két-három hónapon keresztül naponta figyeld a testeden ezeket az érzéseket vagy tüneteket. Ha visszatérnek körülbelül egy héttel a menzeszed előtt, akkor érdemes az orvosodat felkeresned, és megkérdezned, hogy milyen kezelést ajánl.

(KamaszPanasz - S.C. ,womenshealthmag)