vércukor
#Betegségek

Cukorbetegen a suliban

2015.08.31.
1 perces olvasási idő

Ha cukorbeteg vagy, a biztonságod szempontjából elengedhetetlen, hogy a tanáraid és osztálytársaid tudjanak az állapotodról, illetve arról, hogyan segíthetnek neked.

Készíts listát!

Érdemes összeállítanod egy listát a tanáraid számára a betegségeddel kapcsolatos tudnivalókról és adatokról. Írd fel, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve kiket kell értesíteni, a kezelőorvos nevét és számát. Ugyanis előfordulhat, hogy nincsenek ezzel kapcsolatos tapasztalataik, ismereteik. Kérd meg őket, hogy ha szükségét érzed, ehess vagy ihass az órájukon, megmérhesd a vércukorszinted, vagy ha kell, beadhasd magadnak az inzulint!

Mondd el a tanáraidnak, osztálytársaidnak, hogy a túlzottan alacsony vércukorszint (hypoglikémia) kialakulhat stressz és izgalom hatására is, és szokatlan fáradtsággal, dekoncentráltsággal, ingerlékenységgel, agresszív viselkedéssel járhat!vércukorszint

Ebben az esetben azonnal enni vagy inni kell valamit, hogy helyreálljon a vércukorszint. A túl magas vércukorszint (hyperglikémia) tünete pedig a gyakori vizelési inger és a túlzott szomjúság.

Ha a tanáraid, osztálytársaid tudnak minderről, az megkönnyíti az elfogadást, megértést és segíti a támogató magatartás kialakulását. Amennyiben helyettesítő tanár vagy kistanár tart órát, neki is mondd el, hogy cukorbeteg vagy, és esetleg mire lehet szükséged az órája alatt (pl. WC-re menni, enni, vércukorszintet mérni).

Mérd meg rendszeresen a vércukorszinted!

A vércukorszint mérésre a legalkalmasabb hely az iskolai orvosi szoba lenne, ezért beszélj az iskolaorvossal és védőnővel az állapotodról! Biztonságosabb, ha a gyógyszert és injekciós tűt is itt tárolod – így nem áll fenn a veszélye, hogy elhagyod, vagy illetéktelen kezekbe jut.

Fontos odafigyelned arra, hogy az étkezések az inzulinadagoláshoz hangoltan a megfelelő időben történjenek. A cukorbetegség nem jelenti azt, hogy nem ehetsz együtt a többiekkel, csak kicsivel több szervezést kíván, és jobban oda kell figyelni arra, mikor és mit eszel.

Ne titkold el a betegségedet a többiek elől attól való félelmedben, hogy esetleg cikizni fognak miatta! Hidd el, a legtöbben elismeréssel fognak tekinteni a bátorságodra, kitartásodra, fegyelmezettségedre, amit a betegség megkövetel. Amennyiben mégis akadna, aki piszkál az állapotod miatt, a legjobb, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyod, és nem reagálsz az éretlen megjegyzésekre. Ha azonban ezek az incidensek aggasztó méreteket öltenek, szólj egy tanárnak, aki segíthet, ha kell!

Ha titkolod a betegséged, kihagyod a gyógyszereket, vagy olyan étlelet fogyasztasz, amit nem lenne szabad, azzal rontasz az állapotodon és veszélybe sodrod magad. Ne tedd!

(S. D., kidshealth)