fogamzásgátló
#Testi problémák

Megnagyobbodhat a mellem, ha fogamzásgátlót szedek?

2010.04.24.
1 perces olvasási idő

Kedves Szerkesztőség! Igaz-e, hogy a fogamzásgátló tablettától nagyobb lesz a mellem?

Kedves Olvasónk!

A rövid válaszunk: valószínűleg igen, de az, hogy mennyivel lesz nagyobb, az függ az alkatodtól, és attól, hogy milyen fajta fogamzásgátlót szedsz.

A tabletták hatóanyagában levő hormonok, az ösztrogén és a progesztin gyakran eredményezik a mell megnagyobbodását, ami általában megszűnik néhány ciklus után, vagy amikor abbahagyod a fogamzásgátló szedését. A tablettában levő hormonok ödémát vagy vízvisszatartást váltanak ki, emiatt lesz nagyobb a melled és érzed úgy, hogy el van telítve. Amikor erről van szó, a tabletta mentes napokon vagy a placebo héten kisebbnek érezheted a melled.

A fogamzásgátló tablettákban levő ösztrogén és progeszteron hatására a szövetek is növekedésnek indulhatnak a mellben, s ez már tartósabb méretbeli változásokat idézhet elő. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a mell telítettsége fokozott érzékenységgel (mastalgia) vagy bizsergéssel párosul. Amikor egy nő úgy dönt, hogy abbahagyja a tabletták szedését, ezek a tünetek általában megszűnnek.

Amennyiben szeretnéd elkezdeni a fogamzásgátló tabletták szedését, okvetlenül beszélj a nőgyógyászoddal, mondd el neki, hogy mit szeretnél, és milyen aggályaid vannak a tablettákkal vagy a születésszabályozási módszerekkel kapcsolatban.

A másik dolog, amit tisztáznod kell a nőgyógyászoddal, hogy mekkora legyen a hormonok mennyisége abban a tablettában, melyet szedni fogsz; általában minél nagyobb a hormontartalmuk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a melled meg fog növekedni.

Annak érdekében, hogy elkerüld ezt és az egyéb lehetséges mellékhatásokat, úgymint elhízás, bőrfoltosodás, fejfájás, hangulatváltozások és émelygés, nőgyógyászod felírhatja neked a legkisebb hormontartalmú tablettát, amely még hatásos a terhesség megakadályozásában.

Az alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók közé tartoznak például a csak progesztint tartalmazó és a kombinált orális tabletták, melyek csupán 20 mcg osztrogént tartalmaznak.

Amennyiben a melled esetleges megnagyobbodása miatt ódzkodsz a fogamzásgátló tablettáktól, ne feledd, hogy sok más hormonális és nem hormonális születésszabályozási módszer létezik.

(Ő.B.)