nemi hormonok
#Testi problémák

Van-e szükségük a fiataloknak extra hormonra?

2015.01.12.
2 perces olvasási idő

Vannak olyan ételek, amik növelhetik bizonyos férfi hormonok termelődését, és ha igen melyek ezek?

Mielőtt válaszolnánk erre a kérdésre, meg szeretnénk győződni arról, hogy tisztában vagy-e vele, hogy szinte egy fiatalnak sincs szüksége extra hormonra. Sem a fiúknak tesztoszteronra, sem a lányoknak ösztrogénra, vagy progeszteronra. (Egyébként ezeket a hormonokat nemi hormonoknak nevezzük, mert a mennyiségük nemtől függően változik: a férfiakban több tesztoszteron van, míg a nőkben több ösztrogén).

Orvosi felügyelet mellett ...

Néha persze tinik is szedhetnek ilyen hormonokat. De tesztoszteront csak szigorúan megfigyelés alatt tartott kezelésnél szedhetsz, valamilyen betegséget gyógyító kúra részeként. A női hormonokat is használják, olyan dolgokra, mint például a születésszabályozás, vagyis a menstruációs ciklus kordában tartására. De egy átlagos tininek, általában nincs szüksége extra hormonokra. A test magától is épp eleget termel ezekből a nemi hormonokból.

Mindössze annyit mondanak, hogy bizonyos ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek a nemi hormonokhoz hasonlók. A legismertebbek a fitoösztrogének és a fitoprogeszteronok, vagy növényekben található vegyületek, melyek hasonlók ezekhez a női nemi hormonokhoz.

Hasonló összetételű növényi eredetű vegyületek

Ezek a növényi eredetű vegyületek olyan dolgokban találhatók, mint a szójabab és néhány gyógynövény. Fűszerekben is megtalálhatók ezek az ösztrogénhez és progeszteronhoz hasonló alkotók. De a fitoprogeszteronok és fitoösztrogének nem pontosan olyanok, mint amilyenek a testünkben termelődnek (ezért is van ott a fito- előtag) vagy akár amiket a gyógyszercégek laborjaiban készítenek.

Gyakran gyengébben és másképp működnek, akár pontosan a női nemi hormonok hatásával ellentétesen. (A mennyisége ezeknek az ételben található növényi hormonoknak olyan kicsi, hogy nem okoz problémát, még ha olyan ételeket fogyasztasz is, mint a szójabab.

Tesztoszteron-szerű anyagok a növényekben

A cikk elején feltett kérdés másik része a tesztoszteronra vonatkozik. Kevesebb kutatás van azokkal a növényekkel kapcsolatban, melyek a tesztoszteronhoz hasonló vegyületeket termelnek. A yamgyökérben bizonyítottan van ilyen vegyület. Ugyanígy a napraforgó magban, szezámban, és pisztáciában. A tökmagolaj bizonyítottan védi az idősebb férfiak húgyútjait a tesztoszteron korosodás által bekövetkező hatásaitól, de önmagában nem a tesztoszteront helyettesítő vegyület, mivel nem is hasonlít hozzá.

Nem szükséges és nem is ajánlott

De térjünk vissza az eredeti tárgyhoz. A tiniknek nagyon, tényleg nagyon ritkán van szükségük plusz férfi vagy női nemi hormonra. És azok, amiket tinik esetében alkalmaznak, tényleg csak nagyon speciális és hosszasan áttanulmányozott helyzetekben alkalmazhatók.

A legtöbb nemi hormonhoz hasonlatos vegyi anyag a növényekben még nem igazán ismert, lehet, hogy nem is úgy működnek, mint az emberi test által termelt hormonok, vagy azok, amiket mesterségesek készülnek. Ezért nem ajánlható igazán egyik sem.

A bizonyított módja annak, hogy egyensúlyba hozd a tested és az általa termelt hormonokat természetes úton az, hogy az étrended lehetőleg mindenféle tápanyagot tartalmazzon, (beleértve néhányat, amiket említettünk) és hogy sokat pihenj, mozogj. Ezek a dolgok segítenek a testednek a természetes hormontermelésben. És nem kell sok napraforgómagot enned, azt hagyd meg inkább a madaraknak!