feromon
#Testi problémák

Feromonok: izzadságba rejtett üzenetek

2013.03.27.
1 perces olvasási idő

Az emberi feromonok feltehetőleg a hónaljban lévő izzadságmirigy által kibocsátott anyagok.

Más lehetséges befolyásoló tényezők az androsztenol és az androsztenon. Mindenekelőtt a férfi izzadtságban jelennek meg. Kutatások bizonyítják, hogy azokat a nőket, akik megérzik az androsztenolt, a férfFeromonokiakat szexuálisan vonzóbbnak írják le, míg az androsztenon inkább ellentétes hatást vált ki. A nők azonban ciklusuk alatt másképpen érzik a szagokat. A peteérés alatt például kevésbé találják kellemetlennek az androsztenont, mint egyébként.

Feromon vagy placebó?

Az összes ilyen vizsgálattal van azért egy kis probléma: többségüket laborszemélyzet hajtja végre. Hogy ezeket a felismeréseket a valós életben is alkalmazni tudjuk-e, nos az kétséges. Még többéves intenzív kutatás után sem tudtak a kutatók egyértelműen meghatározni egyetlen emberi feromont sem. A viselkedésünk és az illatok, amiket kibocsátunk, annyira összetettek, hogy nagyon lassan megy az összefüggések feltérképezése.

Ha egy partin épp most találkoztál álmaid férfijával vagy nőjével, akkor az valószínűleg nem a drága „feromon parfümödön” múlt. Talán egészen banálisan, a melletted levő volt az egyetlen szabad hely. Jelentős szerepe lehet a placebó hatásnak is, mivel ha valaki hisz abban, hogy működnek a feromonok, akkor nagy valószínűséggel nyitottabb arra, hogy más emberekhez odamenjen.

(Sz.D.L., Stern.de)