feromon
#Testi problémák

Feromonok és a vonzerő

2015.03.27.
1 perces olvasási idő

Hallottál már feromonnal dúsított parfümről? Reklámokból ismerhetjük már ezt a kifejezést, amelyek olyan kémiai vegyületekre utalnak, amelyek az állatok és az emberek testében is megtalálhatóak. Ezek az anyagok szerepet játszanak például a párválasztásban is.

A szexuálisan vonzó anyagokkal, feromonokkal dúsított parfümök állítólag mágikus vonzóerővel hatnak a másik nemre. A selyemlepkéknél így működik: A nőstény egy olyan, a hímek számára vonzó illatú anyagot termel, amit a környezetébe bocsát ki. Így csalogatja a távolból a párzásra alkalmas hímeket, amelyek a megfelelő érzékszerveikkel érzékelik a vonzó illatot (az úgynevezett neurotranszmittert, vagyis ingerület-átvivő anyagot).

Ezekkel a feromonokkal kommunikálnak az élőlények, így jelzik, hogy készen állnak a szaporodásra. Egy állat kibocsátja az anyagot, egy másik pedig reagál rá. A feromonok nem érzékelhetőek a klasszikus módon, inkább a tudatalattira gyakorolnak hatást.

Vonzódás

Szex és szaglás

Ezek a vonzó anyagok sok élőlénynél megtalálhatók az emlősök között, ahogyan az embereknél is előfordulnak, ám arra eddig nem derükt még fény, hogy pontosan hogyan érzékeljük a feromont. Sok gerincesnek, például az egérnek is, speciális eszköze van ehhez, ez az úgynevezett Jacobson-féle szerv. A szájpadlás felett található, az orrlyukak közötti rész alsó felében. A vonzó feromon, amit ez a szerv érzékel, egyenesen az agyba továbbítódik.

Az embereknél jelenleg kétféle feromon típusról tudunk: az androsztenon és az androsztedion nevű tesztoszteronszármazékokról. Az androsztenon mindkét nem szervezetében megtalálható vegyület, míg az androsztedion csak a férfi izzadtságban és vizeletben mutatható ki. Kutatások bizonyítják, hogy a feromonok észlelésével az emberek egymást szexuálisan vonzóbbnak írják le.

Ha egy partin épp most találkoztál álmaid férfijával vagy nőjével, akkor az valószínűleg nem a drága feromonos parfümödön múlt. Jelentős szerepe lehet ugyanis ezen termékek esetén a placebó hatásnak , mivel ha valaki hisz abban, hogy működnek a feromonok, akkor nagy valószínűséggel nyitottabb arra, hogy más emberekhez odamenjen.

(Sz.D.L., Stern)