Betegségek, láb

#Betegségek #láb

25 db cikk a témában

Blount-kór
#Blount-kór
2024.03.04.

Blount-kór

A Blount-kór olyan növekedési rendellenesség, amely az alsó lábszár csontjait érinti, és a térd kifelé hajlását okozza. A fiatalabb gyerekeknél csak a sípcsont érintett, tizenéveseknél azonban általában már a combcsontot is. Mit kell még tudnod?

Marfan szindróma: extrém hosszú végtagok
#hosszú végtagok
2024.02.29.

Marfan szindróma: extrém hosszú végtagok

A Marfan szindróma extrém hosszú végtagokkal járó, ritka betegség. Több híres emberről is feltételezik, hogy ebben szenvedett, így például Paganiniről és Lincolnról is vannak ilyen feljegyzések. De mi is ez és kiket érint?

Miért zsibbadhatnak a végtagok?
#zsibbad
2023.10.01.

Miért zsibbadhatnak a végtagok?

Úgy érzed néha, mintha a bőrödet apró tűkkel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának rajta? A végtagok zsibbadása általában pszichés eredetű, de komoly betegség is állhat a hátterében. A visszatérő tünetekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Komoly bajra is utalhat a duzzadt boka és láb
#duzzanat
2023.03.21.

Komoly bajra is utalhat a duzzadt boka és láb

A bokád vagy a lábad könnyen beduzzadhat, ha sokat ülsz vagy állsz, esetleg amikor túlerőlteted. Ez teljesen normális, ilyen esetekben idővel a duzzanat eltűnik. Ám, ha nem múlik vagy más tünetek is jelentkeznek, az komoly egészségügyi problémára utalhat.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?
#kéz-láb-száj betegség
2023.02.28.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?

A kéz-láb-száj betegség enyhe, fertőző vírusfertőzés. A tünetek közé tartozik a sebek a szájban és a kiütések a kezeken és a lábakon. Bár a betegség gyakrabban fordul elő kisgyermekek körében, tiniknél is megjelenhet például középiskolai kollégiumokban, de kisebb testvértől is el lehet kapni.

Az Osgood-Schlatter-szindróma
#Osgood-Schlatter-szindróma
2022.03.18.

Az Osgood-Schlatter-szindróma

Az Osgood-Schlatter-szindróma olyan állapot, amely fájdalmat és duzzanatot okoz a térdízület alatt, ahol a térdkalács ín a sípcsont (tibia) tetejéhez tapad, egy folthoz, amelyet sípcsont gumónak neveznek. Előfordulhat a térdkalács ín gyulladása is, amely a térdkalács fölé nyúlik.

#sarok
2019.08.09.

Hogyan előzhető meg a sarokfájdalom?

A sarokfájdalom igen kellemetlen tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Bányai Tamás ortopéd szakorvos, sportorvos szerint éppen a súlyosabb esetek kiszűrése végett szükséges a szakorvosi kezelés.

#térd
2016.06.02.

Hogyan csillapítható a térdfájdalom?

A térd fájdalma gyakori panasz, már igen fiatalon is jelentkezhet, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája megosztotta, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni a térdfájdalom esetén.

#térd
2015.08.22.

5 ok, ami miatt fájhat a térdünk

Alig van olyan ember, aki ne tapasztalta volna már a térdfájdalom érzését. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos a leggyakoribb okokról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

#pikkelysömör
2014.07.16.

Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

#ideg
2014.06.11.

A ganglion, azaz idegdúc okai és kezelése

Az idegdúc általában borsónyi méretű, de akár egészen nagy is lehet. Többnyire a csukló hátsó részén található meg, de előfordul annak elülső részén, a tenyéren vagy az ujjakon is.

#achilles-ín
2014.05.26.

Mit jelent az Achilles-ín gyulladás?

Az Achilles-ín egy vastag ín, mely a lábszárizomtól a sarokcsontig ér. Nevét Achilles görög istenről kapta, aki a mítosz szerint csak a sarkán volt sebezhető.

#térdsérülés
2014.05.16.

A leggyakoribb térdsérülések

Egy felmérés szerint az ortopédiai szakrendeléseket az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

#izomsérülés
2014.02.17.

Izomsérülések és kezelésük

Sportolás közben nem ritka, hogy az izom megsérül: zúzódás, vérömleny, izomszakadás is kialakulhat. Mik a tüneteik, és hogyan kell kezelni őket? Cikkünkből megtudhatod!

#hátfájás
2013.08.19.

Hátfájás és szteroidok: csak óvatosan!

Világszerte milliók vetik alá magukat orvosi kezeléseknek a hátfájdalom miatt, ami ma már népbetegségnek számít. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a kezelési lehetőségekről és az esetleges mellékhatásokról beszélt.