gerinc
#Betegségek

Deformálódott gerinc: mi a teendő? Szakértő Válaszol

2012.07.19.
1 perces olvasási idő

Tisztelt szakértő! Tavaly télen nagyon fájt a derekam, elmentem a háziorvosomhoz. Elmondtam a panaszaimat neki, hogy ha lehajolok, nehezen egyenesedek fel, illetve ha megterhelő mozgást végzek, nagyon fáj. Volt, hogy csak sétáltam a buszhoz és időnként, mikor a lábaimra léptem, erős fájdalom hasított a derekamba.

Kaptam beutalót röntgenre, és ott a leletekből kiderült, hogy a lordosis kiegyenesedett. Aztán visszavittem a leletet a háziorvoshoz, aki írt nekem gyógyszert, amit szedtem is, így egy idő után elmúlt a fájdalom. (Meg kell jegyeznem, hogy rendszeresen járok lovagolni, és a derekam lovaglások után egyre jobban fájt.

Még a gyógyszert szedtem és fájt a derekam, abbahagytam a lovaglást. Ám mikor már nem fájt a derekam, abbahagytam a gyógyszert is, és újra lóra ültem, bár már nyeregben, így jobban a lábam terhelődött és nem a derekam, így nem tért vissza a fájdalom. (Mielőtt elkezdett fájni a derekam, elkezdtem úszni járni, nem gyógyúszásra, hanem edzésszerűen.) De most december vége felé újra elkezdett fájni a derekam, pedig már lovagolni se voltam egy ideje. Mi lehet a baj? Ez visszatérő betegség? Esetleg rosszabbra fordulhat?hátfájás

Válaszát előre is köszönöm! Jelige: "A lordosis kiegyenesedett"

Kedves Levélíró!

A leveledben említett kifejezés azt jelenti, hogy a gerinc egyik természetes görbülete kiegyenesedett, vagyis jelentősen megváltozott a gerincoszlopod statikája. Ez befolyásolja az ízületek, izmok helyzetét is, illetve természetesen kihat a gerinc többi szakaszára is.

A gyógyszer a tüneteket enyhíti ugyan, de a problémát nem oldja meg. Azt javaslom, fordulj reumatológushoz (beutalóta háziorvos ad) a panasszal, aki tud neked megfelelő fizioterápiát javasolni ill. kiírni, ez sokat javíthat az állapotodon. A rendszeres gyógytorna szintén javasolható lenne, mert ez nem a tüneteket javítja csupán, hanem az okokat kezeli.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett