gerincprobléma
#Testi problémák

Gerincproblémák kamaszkorban

2024.01.24.
3 perces olvasási idő

Rendszeresen fáj a hátad, fáj a derekad, minden mozdulat kínokat okoz? Sajnos nem vagy egyedül - egyre több a mozgásszervi problémával küzdő kamasz. Míg régebben ez javarészt az idősödéssel és a gerinc megterhelésével párhuzamosan jelentkező gond volt, ma már a te korosztályodat sem kíméli. Főként, ha nem is teszel a kialakulása ellen semmit.

A gerinc a tested tartópillére

A gerinc csigolyákból épül fel; 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki csigolyából, továbbá a kereszt- és farokcsontból, amelyek a további csigolyák összecsontosodott egységei. A gerinc köti össze a fejünket és a nagy terhet viselő felső testfelünket a folyamatos terhelés alatt alsó végtagjainkkal és csontos támasztékot ad. A csigolyák kapcsolódásának és a teljes gerincoszlopnak stabilitását szalagok és izmok biztosítják.

Az evolúció folyamán a felegyenesedett járáshoz alkalmazkodva kialakultak a gerincoszlop görbületei, a nyaki és ágyéki szakaszon előre ívelő, a háti és kereszt-farokcsonti szakaszon hátraívelő gerincgörbületek vannak. A gerinc lényegében egy speciális sokizületi, sok-tengelyű mozgásrendszeri egység, amelyben jelentős feladatot látnak el a porckorongok, az idegek és vérerek - de ezekkel már biológia órán részletesen megismerkedtél - vagy a későbbiekben megismerkedhetsz.

A testtartás

A testtartás lényegében az egyes testrészek egymáshoz való viszonyát jelenti. Egy olyan dinamikus egyensúlyi állapot, amit a testtartásért felelős izmok és inak, szalagok, csontok, ízületek, továbbá az idegrendszer állandó és sokirányú tevékenysége tart fenn. A gerincoszlop nagy fokban mozgatható, egészséges gerincen az izomzat segítségével a görbületek kiegyenesíthetők. A testtartásnak három változatát ismerjük:

  • aktív tartás - ez az, amikor kihúzod magad
  • megszokott (habituális) tartás - ezt akkor veszed fel, amikor nem figyelsz oda a testtartásodra
  • passzív, pihentető tartás - ilyenkor az izmaidat ellazítod

A testtartás kialakításában az izomzat stabilizáló szerepének és a csigolyák közti szalagok lazaságának, vagy feszességének elsődleges szerepe van. Azt, hogy kinek, milyen a testtartása sok tényező befolyásolja: a társadalmi és kulturális szokások, a pszichés faktorok, az alkati, genetikailag örökölt adottságok (lapos-, nyerges- és domború hát).

Mi a hanyag tartás?

Kisgyermekkorban és a serdülőkor elején természetes jelenség, hogy a csontozat hirtelen növekedésével az izomerő növekedése nem képes lépést tartani, így relatív izomgyengeség alakul ki - azaz a gerinc nyílirányú görbületeinek fokozódása ( a hanyag tartás) gyakori jelenség. Jellegzetes, hogy az érintett válla előreesik, a hasa előredülled, a háti görbület fokozódik. Amíg nem alakul ki oldalirányú vagy nagyfokú görbület akkor azt sok mozgással lehet korrigálni. Ezért fontos a rendszeres sport, mert a gerinc stabilitásához alapvetően fontos az erős hát és has izomzat kialakulása.

A számítógép előtt ülni - ez a legrosszabb, amit tehetsz

Minden ülve eltöltött idő csak növelni fogja a gerinc problémák kialakulásának esélyét. Ülés közben ugyanis a szervezeted nem kapja meg a szükséges ingereket, a váz- és az izomrendszered nem fejlődik a kívánt mértékben, ráadásul a szív- és keringési-, valamint a légzőrendszeredre is negatív hatással van. Emiatt a civilizációs ártalom miatt az izomzatod gyengén fejlődik, akkora lesz a mozgásszervi eltérés, hogy az idővel súlyos, sokszor visszafordíthatatlan gerinc-deformitássá válhat. Az elváltozások óhatatlanul negatív hatást gyakorolnak a fizikai és szellemi fejlődésedre, a teljesítőképességedre, a személyiségfejlődésedre, ősszességében az egész további életedre.

Mi az, amit tehetsz?

A hanyag tartásból származó gerincproblémák többsége visszafordítható lenne odafigyeléssel - rendszeres mozgással, mivel a jó tartáshoz szükséges erős izomzatot csak aktív mozgással tudod elérni. Az egészséges gerinc esetében tulajdonképpen mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz - sokkal fontosabb, hogy szeresd azt, amit csinálsz. Természetesen vannak olyan sportágak, amelyekben nagyobb terhelés jut a gerincre - súlyemelés, evezés, kajak-kenu - ezeknél fontos, hogy kikérd egy orvos véleményét.

Nagyon sokat segíthet a gyógyúszás is, melynek során a normál úszásnemek részelemeit, alkalmazzák meghatározott távokon és terheléssel. A terápiás jellegű mozdulatok és gyakorlatok előnyösen kamatoztatják a víznek a testre gyakorolt felhajtó erejét (tehermentesítve a gerincet és a nagy ízületeket), így olyan mozgások kivitelezését is lehetővé teszik, melyeket a vízen kívül nem lehetne gyakorolni. Kiválóan fejleszti a térbeli tájékozódást, az alkalmazkodóképességet, a tested súlypontjának megtalálását, megőrzését vagy áthelyezési képességét. Jó hatással van az idegrendszerre is.

Fáj a hátad, fáj a derekad? Nem a passzivitás fogja megszüntetni, hanem a rendszeres mozgás!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: