testtartás
#Testi problémák

A helyes testtartás növeli az önbizalmat

2015.01.23.
1 perces olvasási idő

Az egyenes testtartás nem csak egészséges gerincünkre nézve, és másokra is jó benyomást tesz, hanem egyéb pozitív hatással is bír: egy friss, tengerentúli tanulmány megállapítása szerint nagyobb önbizalommal rendelkeznek azok, akik helyes testtartással élik mindennapjaikat.

Hasat be, mellet ki és fel a fejjel! Egy amerikai tanulmány szerint az egészséges, egyenes testtartás növeli az önbizalmat.

A kijelentés nem csak álló helyzetben vagy járás közben igaz, hanem ülve is, tehát e sorok olvasása közben dőljünk hátra nyugodtan, egyenesítsük ki gerincünket, és ne görnyedjünk ennyire az íróasztal fölé!
Az amerikai Ohio állam Columbus Egyetemének megfigyelésben 70 egyetemi hallgatót kértek arra, hogy asztalnál ülve pozitív és negatív személyiségvonásokat írjanak le egy füzetben.

A helyes testtartás növeli az önbizalmat

A jegyzetelőket külön megkérték, hogy vagy egyenes tartással, vagy kifejezetten görnyedve irkáljanak.
Ezt követően a diákoknak meg kellett jelölniük azokat a tulajdonságokat, amelyeket pillanatnyilag önmaguk számára is érvényesnek tartottak.

A helyes testtartásúak nagyobb arányban említették a pozitív személyiségjegyeket, míg a görnyedők nagy többségben a negatív töltetűeket sorolták.

„Az egyenes testtartás bizakodó gondolatokkal töltötte el a teszt résztvevőit attól függetlenül, hogy amúgy optimista vagy pesszimista alkatok-e” – magyarázza Richard Petty, a kísérlet vezetője, s hozzáteszi: „a helyes testtartás nem csak egészségi szempontokból ajánlott, hanem pszichológiai előnyei is vannak.”

(WEBBeteg)