napozás
#Testi problémák

Napozz okosan

2010.05.24.
1 perces olvasási idő

A naptól eltakarva élni lenne a logikus döntés. De ki akar remeteként élni? A kulcs megtalálni az egyensúlyt a biztonság és a nagyszerű nyári időtöltések között, mint például standröplabda és az úszás.

A naptej, ami blokkolja vagy megváltoztatja a nap ártalmas sugarait az egyik legjobb választás, mivel véd, kényelmes, és nem zavar a szabad időtöltésedben.

Az SPF szám (faktorszám) a naptejen megmutatja, hogy milyen fokozatú UVB védelmet ad. Az olyan naptejek, amiknek magasabb az SPF számuk, nagyobb biztonságot nyújtanak a napsugaraktól.

Élvezd a nyarat!

- Kend be magad olyan naptejjel, aminek minimum 15 az SPF száma, még ha az ég felhős is, vagy nem töltesz sok időt napon. Fontos, hogy minden nap kend be magad. Ha nem akarsz naptejet tenni magadra, akkor használhatsz fényvédő faktoros testápolót is, csak legyél benne biztos, hogy eleget kensz fel.

-Olyan sápadtnak lenni, amennyire az csak lehetséges, kívánatos néhány országban, mivel a barnaság a fizikai munka a szegénység jele. A gazdag ember megengedheti magának, hogy másokat dolgoztasson a napon, így aki sápadt, azt gazdagnak titulálják. Az 1920-as években a híres tervező Coco Chanel lebarnultan tért vissza a nyaralásáról a francia riviéráról, és a gazdagok közt egyből divatnak számított a bronzos bőr.

- Használj magas faktorú naptejet, ami blokkolja az UVA és UVB sugarakat is. Ideális, mivel hypoallergén, így nem okoz kiütést, és nem tömi el a pórusaidat pattanásokat okozva.

- Kend be magad naptejekkel gyakran és vastagon. Ha nem vagy benne biztos, hogy elegendő védelmet nyújt, válts egy magasabb fényvédő faktorúra. Mindig kend be magad újra pár óra után, akármekkora a fényvédő faktora a krémednek.

A széles hatássprektumú krémek hatékonyabban blokkolják az UVB sugarakat, mint az UVA sugarakat. Így ha nem is égsz le, az UVA sugarak nem látható sérüléseket okozhatnak a bőrödnek.

- Kend be magad másfél-kétóránként izzadás vagy úszás után. Közvetlen napozásnál tégy fel magasabb faktorú naptejet, mint a 30as SPF számú. Ha sportolsz, használj izzadás- és vízállót.

- Gyakran tarts szüneteket. A Nap sugarai erősebbek délelőtt 10 és délután 4 között. Közben tarts szüneteket, hogy lehűlj az árnyékban, mielőtt újra elkezdenél napozni.

- Viselj kalapot vagy sapkát napellenzővel és napszemüveget. Ez megvéd majdnem az ultraviola sugárzás 100 százalékától.

Télen is

- A hó visszaveri az UV sugarakat, ahogyan a víz is. A síelés, és más télisportok művelése előtt is mindig kend be magad.

- Bizonyos gyógyszerek, mint például az antibiotikumok és a fogamzásgátló tabletták lecsökkenthetik a védelmedet a nappal szemben (ugyanígy a szoláriummal szemben is). Kérdezd meg a kezelőorvosod, hogy vajon ilyen-e az is, amit te szedsz, és ha igen, akkor mit tehetsz ellene.

- Ne használj barnulás „gyorsítókat” amiket, általában tablettaként adnak el, és azt állítják, hogy fokozza a test melanin termelését.

(I.S.)