napozás
#Testi problémák

Napsütötte bőrszín-mellékhatások nélkül

2010.05.01.
3 perces olvasási idő

A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ.

Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül? Erről kérdeztük dr. Boros-Gyevi Mártát, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusát.

Szolárium: átok, vagy áldás?

A bőrgyógyászok továbbra is óva intenek a szoláriumok használatától. Legyen az turbo-, bio-, bronzárium névre keresztelt készülék, a tény az, hogy az itt szerzett barnaságért a későbbiekben nagy árat fizethetünk.

Franciaország és Németország után már Angliában is törvényben rögzített előírás, hogy a 18 év alattiak számára tilos a szolárium használat. Hazánkban a barnító gépek használata nincs életkorhoz kötve, azonban minden szalonban kötelező felhívni a vendégek figyelmét a szolárium alkalmazásának veszélyeire.

Kutatások szerint a fiatalok körében a szoláriumok használata ugyanis 75 százalékkal növeli meg a bőrrák kialakulásának veszélyét. Az, hogy a túlzásba vitt mesterséges barnulás kinél okoz majd szövődményeket, nagy mértékben függ az egyén adottságaitól is. A szoláriumot az Egészségügyi Világszervezet rákkutató hivatala a tavalyi évtől a legerősebb rákkeltők közé sorolta.

A szintén e kategóriába tartozó cigarettáról sem tudjuk pontosan, hogy hány elszívott szál okoz tüdőrákot. A szoláriumról sem határozhatjuk meg egyértelműen, hogy mi az a heti, vagy havi gyakoriság, ami mellett a készülékek még biztonsággal alkalmazhatók.

A csövekből nyert barnaság veszélyei

Sokat hallhatunk a napozás veszélyeiről, és így könnyen eshetünk abba a tévedésbe, hogy a szoláriumot a biztonságos barnulás forrásának tekintjük. Az ultraibolya sugárzásnak két fő típusát ismerjük: UV-A és UV-B.

Az UV-B sugarak által tehetünk szert napbarnított bőrszínre, azonban kellő óvatosság hiányában ezek okozzák a leégést is. A szoláriumokat ezért úgy tervezték meg, hogy az általuk kibocsájtott ultraibolya sugarak döntő többségét az UV-A tartományból nyerjék, elkerülve ezzel a bőrégést.

Az UV-A sugarakról azonban már több esetben kimutatták, hogy felgyorsítják a bőröregedést és elősegítik a legveszélyesebb bőrdaganat, a melanoma kialakulását. Az FDA Segédeszköz és Radiológiai Egészségügyi Központja által közzétett kutatás pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a napfény kellemes „mellékhatásaként” jelentkező D-vitamin termelődés a bőrben csak az UV-B sugarak hatására következik be.

Vizsgálataik alapján az UV-A sugarak épp ellenkezőleg hatnak, vagyis csökkentik a bőrben az UV-B sugarak hatására keletkező D-vitamin mennyiségét.

Gyorssegély: barnulás órák alatt

Egy-egy fontos esemény alkalmával természetesen szeretnénk a legjobb formánkat mutatni, amihez hozzá tartozik a napbarnított bőrszín is. A fentiekben leírtak miatt azonban mindenkit óva intenék attól, hogy ezt egy intenzív szolárium, vagy napfény „kúrával” próbálja meg elérni -hívja fel a figyelmet szakértőnk.

Klinikai kutatások bebizonyították, hogy az ilyen „kúraszerűen” alkalmazott szoláriumozás ill. nagy dózisú UV sugárzás, főleg ha még le is égünk, sokkal veszélyesebb, mint a rendszeres kis dózisú UV sugárzás. Ha nincs időnk a biztonságos napozás szabályainak betartása mellett fokozatosan elérni az áhított bőrszínt, válasszuk inkább az önbarnító készítményeket. Alkalmazásuk azonban megtévesztő lehet, nem árt vigyáznunk, mert az így nyert barnaság nem nyújt védelmet az UV sugarak ellen.

A napozás hatására a bőrben pigmentek képződnek, mely egyfelől a barna bőrszínt is biztosítja, másrészt pedig védelmet nyújt a leégés ellen. Az önbarnító kozmetikumok azonban csak felületi hatást váltanak ki, ezért a bőr természetes hámlásával maradéktalanul, körülbelül egy hét alatt eltávoznak, ahogy a barnaságunk is. Az önbarnító készítmények mellett se feledkezzünk meg tehát a megfelelő fényvédő krémek használatáról.

Tanácsok a biztonságos napozáshoz

A legszerencsésebb mégis az, ha természetes forrásból, a napfény segítségével, a fokozatosság elvét szem előtt tartva érjük el a kívánt bőrszínt. Napvédelemre azonban ne csak a vízparton gondoljunk! A tavaszi-nyári időszakban mindig használjunk fényvédő krémet, jó időben akár egy séta alatt is könnyen leéghetünk.

A napvédő krémeket még otthon, indulás előtt vigyük fel, de minimum 20 perccel napozás előtt, így elegendő időt biztosítunk ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A fényvédő krémeket, ha kint tartózkodunk a napon, akkor 2 óránként újra kell kenni, mert elvesztik hatásukat!

Gyermekek számára mindig a legmagasabb faktorszámú (Magyarországon jelenleg 50 SPF), lehetőleg illat- és színezőanyag mentes fényvédő terméket válasszunk. Elsősorban kettős fényvédelmet (fizikai és kémiai) nyújtó fényszűrő készítményeket használjunk.

A fizikai fényvédelmet a cink-oxid, vagy titán-dioxid összetevői nyújtják apró lemezkorongok formájában, melyek szorosan egymás mellett elhelyezkedve visszaverik a fényt.

A kémiai fényvédelmet pedig a benzilszalicilátok ill. benzilcinnamátok biztosítják, melyek a bőr mélyebb rétegeibe jutó UVA sugarak semlegesítésével nyújtanak maximális védelmet.

A napozást még a legjobb minőségű krémek használatakor is tanácsos felfüggesztenünk 11 és 16 óra között.

Ne feledjük, hogy az UV-sugarak hatása még az árnyékban is érvényesül!

Fontos tudni, hogy a legjobb védelmet a megfelelő ruházat, könnyű, szellős sapka, ing, póló és napszemüveg segítségével érhetjük el.

(forrás: www.oxygenmedical.hu)