Scheuermann-betegség
#Betegségek

Scheuermann-betegség

2023.03.17.
2 perces olvasási idő

Kamaszkorban jelentkező megbetegedés, fő jellemzője a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom. Kiknél jelentkezik és miért?

Mi okozza a Scheuermann-féle megbetegedést?

A gerincet alkotó kis csontok (úgynevezett csigolyák) általában téglalap alakúak. Úgy rakódnak egymásra, mint egy tégla, közöttük rugalmas porc. Ha egy tini Scheuermann-kórban szenved, a hát felső részén lévő csigolyák egy részének elülső széle lassabban nő, mint a hátsó széle. Ezek a csigolyák ék alakúvá válnak, így amikor a csigolyák egymásra helyezkednek, a gerinc meggörbül, így a hát kikerekedik.

Az orvosok nem tudják pontosan, hogy miért alakulhat ki, de a Scheuermann-féle betegség családi halmozódást mutat, vagyis örökletes lehet. A jelek általában először a pubertás növekedési rohama alatt vagy után jelentkeznek. A legtöbb gyerek 12 és 15 év közötti, amikor diagnosztizálják.

Kezdeti megjelenésénél fájdalom nem jellemző, inkább kozmetikai problémák miatt fordulnak orvoshoz. Kamaszkorban jellemző a lapockák közötti fájdalom, az érintett gerincszakasz ütögetésre való érzékenysége, de ezek a növekedés befejeztével gyakran megszűnnek.

Három stádiuma van:

  • Hanyagtartás: fáradékonyság, figyelmetlenség és rossz tartás jellemzi. 8-10 éves kor között ezzel kezdődik a betegség.
  • Gerinc merevsége: 12 éves kor körül kezdődik, a növekedés befejezéséig tart. Gyakran jelentkezik fájdalom, érzékenység a háton, főleg a lapockáknál. Fizikai aktivitásra a fájdalom fokozódik.
  • Harmadik stádium: a növekedés befejezése után jelentkezik ez a szakasz. A háti deformitás és fájdalom (jellemzően az ágyéki résznél) végig kíséri a beteg életét.

Hogyan kezelhető?

Már a kezdeti tünetek megjelenésekor érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, megvizsgálja a gerincet, megnézi a röntgenfelvételeket, és elkészíti a kezelési tervet. Fájdalom esetén pihenés és gyulladáscsökkentők használata segíthet.

A kezelési lehetőségek a következők:

Megfigyelés. Ha a hát deformitása nem okoz problémát, előfordulhat, hogy a kyphosis nem igényel kezelést. Rendszeres ellenőrzések viszont ebben az esetben is lesznek.

Hátmerevítő. A kezelőorvos javasolhatja a hátmerevítő viselését. Olyan, mint egy kabát, amit ruha alatt lehet hordani.

Fizikoterápia. Elengedhetetlenek a rendszeres gyakorlatok, amelyek erősítik a hát és a gerinc izmait, hogy jobban támogassák a gerincet.

Sebészet. Műtétre általában nincs szükség (kivéve, ha 60 foknál nagyobb a görbület). De az orvosok javasolhatják a gerincfúziónak nevezett eljárást olyan súlyos esetekben, amelyek fájdalmat vagy légzési nehézségeket okoznak.

Mit kell még tudnod?

A Scheuermann-kyphosisban szenvedő tizenévesek számára fontos, hogy megfelelő kezelést kapjanak, mielőtt növekedésük véget ér. A gerinc általában nem görbül tovább, miután a növekedés befejeződött. Ha hátfájásra panaszkodsz, vagy deformitást észlelsz a hátad felső részén, fordulj ortopéd szakorvoshoz.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)