gerinc
#Betegségek

Gerincferdülés

2015.06.05.
2 perces olvasási idő

A gerinc szervezetünk központi pillére: megtámasztja a fej és a törzs súlyát, valamint védőburkot biztosít az idegeknek. Mi történik, ha gerincferdülésed van?

Hogyan működik a gerinc?

A gerincet 33 szabálytalan alakú csont, a csigolyák alkotják. Minden csigolya közepén van egy lyuk, melyen keresztül a gerincvelő fut. A csigolyák közti lemezek puha anyaggal vannak kitöltve, melyek lengéscsillapítóként működnek.

Az egészséges gerinc hátulról egyenes és függőlegesen húzódik a fejtől egészen a far közötti hasadék tetejéig. Oldalról nézve a gerincnek két görbülete van: egy a hát tetején, ami kidomborodik, egy másik pedig a hát alsó részén, mely befelé domborodik.

Mi a túlzott görbület oka?

A gerinc felső részén lévő túlzott görbületet domború hátnak hívják (kyphosis). Ekkor a hát görnyedtnek tűnik és gömbölyűbb, mint általában.

Az évek során a rossz testtartás is hozzájárulhat a kialakulásához, de a gerincet érintő betegségek – mint a degeneratív ízületi gyulladás (osteoarthritis) és csontritkulás – is felelősek. A gyerekeknek is lehet domború hátunk, de a jelenség oka általában ismeretlen.

A túlzottan befelé ívelő derék is probléma lehet, többnyire a túlsúlyos embereknél. A nagy pocak egyensúly hiányát okozza, így folyamatos kompenzációra van szükség a felborulás megelőzése érdekében. Emellett részben a gyenge hasizmok is felelősek lehetnek. A domború hát még inkább hozzájárulhat a befelé ívelő derék kialakulásához.

Amikor a gerinc jobbra vagy balra görbül, azt hívják gerincferdülésnek. Leginkább a mellkas felső területén vagy a hát alsó részén fordul elő, és a kialakulásnak gyakran nem derül ki az oka.

Nőknél sokkal gyakoribb és örökölhető probléma a gerincferdülés. Néhány gyermeknél veleszületett rendellenességként jelentkezik. Előfordulhat, hogy betegségek is okoznak izomgyengülést, esetenként izomsorvadást. Ha a lábak hosszúsága nem egyenlő, az szintén vezethet a gerinc ferdüléséhez.

Mik a tünetek?

A domború hát és a túlzottan befelé ívelő derék izomlázzal, izomfájdalommal jár. A gerincferdülés – ha nem egyértelmű a születéskor – késő gyerekkorban és kamaszkorban fokozatosan látható válik. Gerincferdüléses személyeknél jelentkezhet járászavar, melyhez időnként hátfájás is társulhat.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a gerincferdülés érzelmi hatását sem, különösen azért, mert többnyire pubertáskorban jelentkezik, amikor egyéb testi változással is küzdeniük kell a fiataloknak.

Hogyan kezelhető?

A domború hát és a túlzottan befelé ívelő derék esetében is a fizioterápiás kezelések nyújthatnak megoldást. A kezelés segít megerősíteni a gerinc támasztóizmait, valamint javít a rossz testtartáson. Fontos fenntartani egy ideális testsúlyt, hiszen ezzel elkerülhetőek a jövőbeni esetleges problémák. Gerincferdülés esetén is a fizioterápiás kezelések segíthetnek a gerinctámasztó izmok erősítésében.

Ha a gerincferdülés súlyos vagy rosszabbodik, szükség van egy gerincmerevítőre, mely megakadályozza a további görbület kialakulását és, hogy a későbbiekben műtéti beavatkozásra kerüljön sor.

(KamaszPanasz - P. N., Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)