gerinc
#Betegségek

Gerincferdülés

2024.03.09.
3 perces olvasási idő

A gerinc szervezetünk központi pillére: megtámasztja a fej és a törzs súlyát, valamint védőburkot biztosít az idegeknek. Mi történik, ha gerincferdülésed van?

Hogyan működik a gerinc?

A gerincet 33 szabálytalan alakú csont, a csigolyák alkotják. Minden csigolya közepén van egy lyuk, melyen keresztül a gerincvelő fut. A csigolyák közti lemezek puha anyaggal vannak kitöltve, melyek lengéscsillapítóként működnek.

Az egészséges gerinc hátulról egyenes és függőlegesen húzódik a fejtől egészen a far közötti hasadék tetejéig. Oldalról nézve a gerincnek két görbülete van: egy a hát tetején, ami kidomborodik, egy másik pedig a hát alsó részén, mely befelé domborodik.

Mi a túlzott görbület oka?

A gerinc felső részén lévő túlzott görbületet domború hátnak hívják (kyphosis). Ekkor a hát görnyedtnek tűnik és gömbölyűbb, mint általában.

Az évek során a rossz testtartás is hozzájárulhat a kialakulásához, de a gerincet érintő betegségek – mint a degeneratív ízületi gyulladás (osteoarthritis) és csontritkulás – is felelősek. A gyerekeknek is lehet domború hátunk, de a jelenség oka általában ismeretlen.

A túlzottan befelé ívelő derék is probléma lehet, többnyire a túlsúlyos embereknél. A nagy pocak egyensúly hiányát okozza, így folyamatos kompenzációra van szükség a felborulás megelőzése érdekében. Emellett részben a gyenge hasizmok is felelősek lehetnek. A domború hát még inkább hozzájárulhat a befelé ívelő derék kialakulásához.

Amikor a gerinc jobbra vagy balra görbül, azt hívják gerincferdülésnek. Leginkább a mellkas felső területén vagy a hát alsó részén fordul elő, és a kialakulásnak gyakran nem derül ki az oka.

Nőknél sokkal gyakoribb és örökölhető probléma a gerincferdülés. Néhány gyermeknél veleszületett rendellenességként jelentkezik. Előfordulhat, hogy betegségek is okoznak izomgyengülést, esetenként izomsorvadást. Ha a lábak hosszúsága nem egyenlő, az szintén vezethet a gerinc ferdüléséhez.

Mik a tünetek?

A domború hát és a túlzottan befelé ívelő derék izomlázzal, izomfájdalommal jár. A gerincferdülés – ha nem egyértelmű a születéskor – késő gyerekkorban és kamaszkorban fokozatosan látható válik. Gerincferdüléses személyeknél jelentkezhet járászavar, melyhez időnként hátfájás is társulhat.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a gerincferdülés érzelmi hatását sem, különösen azért, mert többnyire pubertáskorban jelentkezik, amikor egyéb testi változással is küzdeniük kell a fiataloknak.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ha a családban már előfordult gerincferdülés, érdemes rendszeresen felkeresni az ortopéd orvost. Figyelmeztető jelzés lehet a tartós hátfájdalom, a hanyag tartás és az „elgyengülés”. Mit kell még figyelni?

  • 1. lépés: Ha valaki előrehajol, és végighúzzák a kezét a gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?
  • 2. lépés: Előrehajláskor vagy álló helyzetben kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka vagy a deréktáji izomzat, mint a másik.
  • 3. lépés: Megvizsgáljuk, hogy álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e.
  • 4. lépés: Megnézzük, hogy a derék, a csípő és a kar által határolt háromszög szimmetrikus-e a két oldalon.

Hogyan kezelhető?

A domború hát és a túlzottan befelé ívelő derék esetében is a fizioterápiás kezelések nyújthatnak megoldást. A kezelés segít megerősíteni a gerinc támasztóizmait, valamint javít a rossz testtartáson. Fontos fenntartani egy ideális testsúlyt, hiszen ezzel elkerülhetőek a jövőbeni esetleges problémák. Gerincferdülés esetén is a fizioterápiás kezelések segíthetnek a gerinctámasztó izmok erősítésében.

A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hát-, a has- és a mellizomzat együttes erősítésének. Ebből a szempontból a legjobb választás az úszás, amely az aszimmetrikus sportok (vívás, fallabda, tenisz) hatását is ellensúlyozhatja. Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát a súlyos esetektől (például a gerincferdüléssel kombinált Scheuermann- kórtól) eltekintve, az iskolai testnevelés óra alóli felmentés nem indokolt, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti.

Az ortopéd orvos által időben felismert és rendszeresen szakszerűen kezelt, gyógytornász által betanított és otthon rendszeresen, naponta végzett gerinctorna és az úszás a scoliosist meg is tudja gyógyítani. Ugyanakkor az ilyen beteg soha nem hagyhatja abba a gyógytornát, mert a gerincferdülés felnőttkorban is kismértékben képes romlani, amit a rendszeres ülés csak fokozhat.

Ha a gerincferdülés súlyos vagy rosszabbodik, szükség van egy gerincmerevítőre, mely megakadályozza a további görbület kialakulását és, hogy a későbbiekben műtéti beavatkozásra kerüljön sor.

(KamaszPanasz - P. N., Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)