Osgood-Schlatter-szindróma
#Betegségek

Az Osgood-Schlatter-szindróma

2022.03.18.
1 perces olvasási idő

Az Osgood-Schlatter-szindróma olyan állapot, amely fájdalmat és duzzanatot okoz a térdízület alatt, ahol a térdkalács ín a sípcsont (tibia) tetejéhez tapad, egy folthoz, amelyet sípcsont gumónak neveznek. Előfordulhat a térdkalács ín gyulladása is, amely a térdkalács fölé nyúlik.

Az Osgood-Schlatter-szindróma leggyakrabban fiatal, kamasz sportolóknál fordul elő, akik sok ugrást és/vagy futást végeznek naponta. Általában jóindulatú, visszafordítható betegség.

Mi okozza az Osgood-Schlatter-szindrómát?

Az Osgood-Schlatter-szindrómát a csontnövekedési lemez irritációja okozza. A csontok az ízület közelében nőnek, a növekedési lemeznek nevezett területen. Amíg növésben vagy, ezek a növekedési területek csont helyett porcból állnak. A porc soha nem olyan erős, mint a csont, ezért a nagyfokú stressz hatására a növekedési lemez elkezd fájni és megduzzadni.

A térdkalácsból (patella) származó ín a lábcsont (tibia) elülső részén található növekedési lemezhez kapcsolódik. A combizmok (négyfejű izmok) a térdkalácshoz tapadnak, és amikor meghúzzák a térdkalácsot, megfeszíti a térdkalács inát. A térdet megterhelő tevékenységek – különösen a guggolás, hajlítás vagy futás – a növekedési lemez körüli szövetek fájdalmát és megduzzadását okozzák. A térdelés, illetve ha megütöd az érzékeny területet, nagyon fájdalmas lehet.

Hogyan kezelik az Osgood-Schlatter-szindrómát?

Általában idővel és pihenéssel elmúlik. A futást, ugrást vagy más térdhajlítást igénylő sporttevékenységeket korlátozni kell, amíg a fájdalom és a duzzanat el nem múlik. A térdvédőt olyan sportolók használhatják, akik olyan sportban vesznek részt, ahol a térd érintkezhet a játékfelülettel vagy más játékosokkal.

Egyes sportoló tinik úgy találják, hogy a térdkalács alatti viselése segíthet csökkenteni a sípcsont gumójának húzását. Hasznosak a jeges borogatások is sport után, ha szükséges, naponta kétszer-háromszor, 20-30 percenként alkalmazhatjuk. A sporthoz való visszatérés megfelelő időpontja a sportoló fájdalomtűrő képességén alapul.

Szükség van műtétre az Osgood-Schlatter-szindróma miatt?

Szinte soha nincs szükség műtétre. Ennek az az oka, hogy a porcnövekedési lemez növekedése végül megáll, és megtelik csonttal, amikor megállsz a növésben. A csont erősebb, mint a porc, és kevésbé hajlamos az irritációra. A fájdalom és a duzzanat elmúlik, mert nincs új növekedési lemez, amely megsérülne. Az Osgood-Schlatter-szindrómához kapcsolódó fájdalom szinte mindig akkor ér véget, amikor egy serdülő növekedése leáll.

(KamaszPanasz - hopkinsmedicine.org)