Blount-kór
#Betegségek

Blount-kór

2024.03.04.
2 perces olvasási idő

A Blount-kór olyan növekedési rendellenesség, amely az alsó lábszár csontjait érinti, és a térd kifelé hajlását okozza. A fiatalabb gyerekeknél csak a sípcsont érintett, tizenéveseknél azonban általában már a combcsontot is. Mit kell még tudnod?

A lábaknak van egy természetes formája. Sok csecsemő enyhén meghajlott lábbal születik, ami általában kiegyenesedik, mire a gyerekek 2 évesek lesznek, ahogy nőnek és járnak. A Blount-kór más. Blount-kórban a hajlítás rosszabbodik, ha nem kezelik, ezért nagyon fontos a korai diagnózis.

Mi okozza a Blount-kórt?

A legtöbb Blount-kórban szenvedő gyerek túlsúlyos, vagy csecsemőként nagyon gyorsan hízott. Gyakrabban fordul elő azoknál a gyerekeknél, akik korán elkezdtek járni.

Blount-kórban túl nagy nyomás nehezedik a sípcsont tetején lévő növekedési lemezre, ezért a csont nem tud rendesen növekedni. A sípcsont laterális (külső) oldala folyamatosan nő, de a csont mediális (belső) oldala nem.

Ez az egyenetlen csontnövekedés arra készteti a sípcsontot, hogy kifelé hajoljon, nem pedig egyenesen. Az egyik láb rövidebb is lehet, mint a másik.

Mik a Blount-kór jelei és tünetei?

A Blount-betegség legnyilvánvalóbb jele a láb térd alatti meghajlása. Fiatal gyerekeknél ez általában nem fájdalmas, de befolyásolhatja megjelenésüket és járásukat. A tinédzserek és a tizenévesek számára a Blount-kór térdfájdalmat okozhat, amely az aktivitással fokozódik.

Ha nem kezelik, a Blount-betegség a térdízület ízületi gyulladásához és járási nehézségekhez vezethet.

Hogyan diagnosztizálható a Blount-kór?

Ha az orvosok Blount-betegségre gyanakszanak, javasolhatják az ortopéd orvosi kivizsgálást, például lábröntgent, illetve fizikális vizsgálatot.

Hogyan kezelhető a Blount-kór?

Az, hogy az orvosok hogyan kezelik a Blount-kórt, az illető életkorától és a csont görbületétől függ.

Kisebbeknek lábmerevítőket ajánlhatnak, az idősebb gyerekeknek és tizenéveseknek, vagy azoknak, akiknek nem javul állapotuk, műtétre lehet szükségük.

A műtéti eljárások lelassíthatják vagy leállíthatják a növekedést a növekedési lemez felében, hogy a másik oldal felzárkózzon és kiegyenesítse a lábat. Ezeket „irányított növekedésnek” nevezik, és általában egy lemezt kell a csonthoz rögzíteni a bőr alatt azon az oldalon, ahol a növekedés megállt.

A műtétet általános érzéstelenítésben, vagyis altatásban végzik. Később szükség lehet gipszre vagy mankóra, illetve fizikoterápiára is.

Mit kell még tudnod?

A Blount-kórban szenvedők többsége meggyógyulhat a megfelelő kezeléssel. Ha a túlsúly okozta a Blount-kórt, fontos, hogy el kell érni és megtartani az egészséges testsúlyt. Ez csökkentheti a csontokat és az ízületeket érő stresszt, és megelőzheti a súlygyarapodásból eredő egyéb hosszú távú problémákat (például a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket).

Ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy egészségesebb életmódot válassz, amely magában foglalja a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást, fordulj kezelőorvosodhoz.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)