műtét
#Betegségek

Műtétre várva

2009.04.20.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy a te is a Vészhelyzet, a Doktor House, Grace klinika című tévésorozatok rajongója vagy, lelkesen követed az epizódokat, s izgulsz, hogy mi történik a műtőbe kerülő betegekkel. Kíváncsi vagy, mi történik valójában a műtőkben? Megtudhatod, ha elolvasod cikkünket. Ha esetleg te is épp műtétre vagy előjegyezve, tudd, hogy rajtad kívül tinik milliói várnak még operációra.

Az ambuláns formában végzett műtét után a páciens hazamehet, ha viszont komolyabb beavatkozásról van szó, néhány napig biztosan benn kell maradnod a kórházban.

Mire számíthatsz?

A kórházba érkezve „felvesznek az osztályra”: rögzítik az adataidat, kikérdeznek a korábbi betegségeidről, megtudakolják, hogy allergiás vagy-e valamire. A lányoktól szinte biztosan megkérdik, hogy nem terhesek-e. A nővérkék megmérik a vérnyomásodat, pulzusodat, a testhőmérsékletedet.

Tudtad-e, hogy a műtőbe való belépés előtt meg kell válnod minden (test)ékszeredtől? Ez azért fontos, mert az ékszerrel történő érintkezés esetén baktériumok juthatnak a steril felületekre. Egy nyelvpiercing például akadályozhatja az altatást.

Megkérdezik, hogy mikor ettél és ittál utoljára; e fura kérdést nem ok nélkül teszik fel: a szervezetedben lévő étel vagy ital miatt akár még komplikációk is adódhatnak az operáció alatt. Lehet, hogy további vizsgálatokra is szükség lesz: vért vesznek tőled, röntgenre visznek stb.

Érzéstelenítés, altatás

A műtétet megelőzően adott a lehetőség az aneszteziológussal való találkozásra. Ő lesz az (altató)orvosod, aki a korodnak, súlyodnak megfelelő mennyiségű altatószert, érzéstelenítőt adagolja majd.

Az érzéstelenítésnek több formája is létezik. Az általános altatás során a páciens teljesen öntudatlan állapotba kerül. Ebben az esetben az altatóorvos végig jelen van a műtét során, hogy a monitoron az életfunkciókat kövesse. Helyi érzéstelenítés esetén csak az operálandó területre és környékére adnak érzéstelenítőt. Léteznek enyhe kábító hatású anesztetikumok, amitől a beteg az operáció után kissé kábultnak érzi magát.

A karba általában egy kanült helyeznek: ez egy injekciós tű, amit a vénába szúrnak, ezen keresztül adagolják a szükséges altatószert, gyógyszereket.

A műtét során az orvosok és a műtősök a fertőzések megelőzése érdekében maszkot, védősapkát, gumikesztyűt, esetleg védőszemüveget viselnek.

Az altatást, kábítást követően a beteget az intenzív osztályon megfigyelés alatt tartják néhány óráig. Ha mindent rendben találnak, hordágyon begördítik egy kórterembe, ahol a felépülésig tartózkodnia kell. A szülők itt bármikor meglátogathatják a gyereküket.

Hogy kevésbé stresszes legyen a műtét

Próbálkozz az alábbiakkal, hogy minél kevésbé izgulj!

- Bátran kérdezz. Minél több információval rendelkezel a beavatkozást illetően, annál nagyobb biztonságban fogod érezni magad.

- Tartsd be az orvos és nővér utasításait. Vonatkozhat ez akár a mindennapi életviteledre, az étkezéseidre, a korábban szedett gyógyszerekre, a sportra. Ha valami nem egyértelmű számodra, kérdezd meg az orvosodat.

- Változtass a szokásaidon. Kezdd azzal, hogy abbahagyod a cigizést. Pihenj sokat, hiszen a szervezetednek regenerációra van szüksége. Az étkezésben a tápanyagdús ételeket részesítsd előnyben.

- Próbálkozz relaxációs technikákkal. Néhány mély, lassú lélegzetvétel, a kedvenc pihenőhelyed elképzelése segíthet.

- Tervezz előre. Ha tudod, hogy hiányozni fogsz a suliból, szólj előre a tanároknak. Kérd meg valamelyik barátodat, hogy készítsen jegyzeteket számodra.

- Avass be néhány embert. Ha nem akarsz mindenről részletesen beszélni, ne beszélj. Azt mégiscsak elmondhatod néhány barátodnak, hogy kórházban leszel. Meglátod, jól fog esni a látogatásuk.

- Vidd magaddal a kedvenceidet a kórházba. A legkedvesebb cd, könyv, újság stb. a nehezebb perceket is szebbé teheti számodra.

(O.K.T.)