műtét
#Betegségek

Műtétre várva

2024.02.11.
3 perces olvasási idő

Lehet, hogy a te is a kórházas sorozatok lelkes rajongója vagy, követed az epizódokat, s izgulsz, hogy mi történik a műtőbe kerülő betegekkel. Kíváncsi vagy, mi történik valójában a műtőkben? Megtudhatod, ha elolvasod cikkünket. Ha esetleg te is épp műtétre vagy előjegyezve, tudd, hogy rajtad kívül tinik milliói várnak még operációra.

A műtéteknek két fajtája van: a kórházi betegsebészet, és az ambuláns sebészet. Az első verzió azt jelenti, hogy a műtét után meghatározott időre a kórházban kell maradnod, hogy az orvosok nyomon tudják követni a műtét utáni felépülésed. Az ambuláns sebészet annyit jelent, hogy a műtét után nem kell benn maradnod a kórházban, rögtön haza is mehetsz a műtét után.

Mire számíthatsz?

A kórházba érkezve „felvesznek az osztályra”: rögzítik az adataidat, kikérdeznek a korábbi betegségeidről, megtudakolják, hogy allergiás vagy-e valamire. A lányoktól szinte biztosan megkérdik, hogy nem terhesek-e. A nővérkék megmérik a vérnyomásodat, pulzusodat, a testhőmérsékletedet.

Tudtad-e, hogy a műtőbe való belépés előtt meg kell válnod minden (test)ékszeredtől? Ez azért fontos, mert az ékszerrel történő érintkezés esetén baktériumok juthatnak a steril felületekre. Egy nyelvpiercing például akadályozhatja az altatást.

Megkérdezik, hogy mikor ettél és ittál utoljára; e fura kérdést nem ok nélkül teszik fel: a szervezetedben lévő étel vagy ital miatt akár még komplikációk is adódhatnak az operáció alatt. Lehet, hogy további vizsgálatokra is szükség lesz: vért vesznek tőled, röntgenre visznek stb.

Előkészületek a műtétre

Mielőtt a műtét elkezdődik, te és a családod találkozni fogtok az aneszteziológussal, aki az altatásért, és az érzéstelenítésért felelős. Az aneszteziológus felelős azért, hogy a műtét ne legyen fájdalmas számodra. Az anesztéziának, azaz a műtéti érzéstelenítésnek több fajtája van.

Legismertebb az általános anesztézia, ilyenkor az operáció alatt teljesen öntudatlanná válsz, és az aneszteziológus figyelemmel kíséri a műtétet, és biztosítja, hogy a megfelelő adagot kapd az érzéstelenítő szerekből.

A helyi anesztézia azt jelenti, hogy egy olyan érzéstelenítő injekciót kapsz, ami csak a testednek egy bizonyos felületét zsibbasztja el, ott ahol operálnak. Kisebb műtéteknél általában csak az anesztézia ezt a fajtáját alkalmazzák.

A műtét kezdetekor a kórházi személyzet megtisztítja, és szőrteleníti azt a helyet, ahol operálni fognak. Ilyenkor le kell venned minden ékszered, és ki kell venned a kontaktlencséidet, ha használsz. A műtét alatt egy sebészi köntöst fogsz viselni.

A műtét előtt az orvosok egy kicsi műanyag csövet köthetnek a karodba, amelyet az infúziós zacskóra kötnek. Ezen keresztül juttathatják be a szervezetedbe a az érzéstelenítő, és az altatószereket, valamint azokat az anyagokat, melyek szükségesek az operáció alatt.

A műtét

A műtét során az orvosok és a műtősök a fertőzések megelőzése érdekében maszkot, védősapkát, gumikesztyűt, esetleg védőszemüveget viselnek, melyek arra szolgálnak, hogy távol tartsák a baktériumokat, és megvédje őket és téged a fertőzésektől. A műtét során így a fertőzés veszélye nem áll fenn. Egyéb érzékelő eszközöket is csatlakoztathatnak rád, melyek azért vannak, hogy az orvosok nyomon tudják követni a tested reakcióit műtét közben.

A műtét során jelen lehetnek tanuló orvosok is, így hát ne lepődj meg, hogyha az orvosokon kívül mások is tartózkodnak a műtőben.

A műtét után a steril szobába fognak tolni, ahol pár órán keresztül az ápolók figyelemmel kísérik az állapotodat. Itt már a szülők is meglátogathatnak. Miután fölébredsz az altatásból, furcsán, zavarodottan érezheted magad. Ez természetes, ezek a tünetek rövidesen meg fognak szűnni. Miután már teljesen kiheverted az altató hatását, a nővérek egy átlagos kórházi szobába fognak szállítani. Itt az orvosok még mindig figyelik az állapotod, és az is lehet hogy az infúzióra kötnek.Az altatást, kábítást követően a beteget az intenzív osztályon megfigyelés alatt tartják néhány óráig. Ha mindent rendben találnak, hordágyon begördítik egy kórterembe, ahol a felépülésig tartózkodnia kell. A szülők itt bármikor meglátogathatják a gyereküket.

Hogy kevésbé stresszes legyen a műtét

Próbálkozz az alábbiakkal, hogy minél kevésbé izgulj!

  • Bátran kérdezz. Minél több információval rendelkezel a beavatkozást illetően, annál nagyobb biztonságban fogod érezni magad.
  • Tartsd be az orvos és nővér utasításait. Vonatkozhat ez akár a mindennapi életviteledre, az étkezéseidre, a korábban szedett gyógyszerekre, a sportra. Ha valami nem egyértelmű számodra, kérdezd meg az orvosodat.
  • Változtass a szokásaidon. Kezdd azzal, hogy abbahagyod a cigizést. Pihenj sokat, hiszen a szervezetednek regenerációra van szüksége. Az étkezésben a tápanyagdús ételeket részesítsd előnyben.
  • Próbálkozz relaxációs technikákkal. Néhány mély, lassú lélegzetvétel, a kedvenc pihenőhelyed elképzelése segíthet.
  • Tervezz előre. Ha tudod, hogy hiányozni fogsz a suliból, szólj előre a tanároknak. Kérd meg valamelyik barátodat, hogy készítsen jegyzeteket számodra.
  • Avass be néhány embert. Ha nem akarsz mindenről részletesen beszélni, ne beszélj. Azt mégiscsak elmondhatod néhány barátodnak, hogy kórházban leszel. Meglátod, jól fog esni a látogatásuk.
  • Vidd magaddal a kedvenceidet a kórházba. A legkedvesebb cd, könyv, újság stb. a nehezebb perceket is szebbé teheti számodra.

A műtét után

Gondolj a műtét utáni ici-pici részletekre is. Listázd azokat a dolgokat, amiket a közeljövőben el tudsz végezni. Tartalmazhatja kórházi tartózkodásod feltételezett idejét, mikortól engedik meg, hogy újra suliba menj, hogy vezethetsz-e, emelhetsz-e nehéz dolgokat. Tudd, hogy mikor várható a műtétet követő kontroll-vizsgálat.

Lesz élelmiszer a spájzodban vagy valaki beszerzi ezeket, vagy akár meg is főzi neked? Szükséged lesz segítségre a személyes ellátásodat illetően? Kell, hogy valaki fuvarozzon, amíg te kábító hatású fájdalomcsillapító gyógyszert szedsz (ezek alkalmazása idején vezetni tilos!)? Szükséges, hogy valaki megsétáltassa a kutyád vagy kitisztítsa az alomtálcát?

A műtétre való teljes felkészülés lehetséges. Kezdd el ma, de tartsd észben, hogy ezek a tanácsok nem helyettesíthetik az orvosod tanácsait.

(KamaszPanasz - O.K.T.)