utazás
#Betegségek

Jótanácsok utazáshoz

2012.08.09.
2 perces olvasási idő

Mindig fontos, hogy odafigyelj az egészségedre, de különösen nagy szerepe van ennek, ha utazni készülsz.

Függetlenül attól, hogy a szüleiddel ruccansz ki egy rövidebb időre, vagy külföldre készülsz, tudnod kell, hogy mindig könnyebb megbetegedni, ha idegen helyen vagy! Ennek az az oka, hogy a szervezeted nincs hozzászokva az új ételekhez, vízhez, környezethez. Utazás során olyan dolgokkal kerülsz kapcsolatba, amelyek még teljesen újak az immunrendszered számára. Íme, néhány jótanács, hogyan őrizheted meg az egészségedet!

Az utazással járó izgalom és stressz legyengítheti a szervezeted. Ráadásul a tinik hajlamosak a nyári szünetben kevesebbet aludni (bulik) és enni (fürdőruha szezon!), ami a fertőzések iránt fogékonyabbá tesz.
Az első dolog, amit külföldre utazásnál fontos megtenni, hogy utánanézel, milyen védőoltásokra lehet szükséged! Ezt jobb mihamarabb elintézned, hiszen az egyes oltások között esetleg várni kell.

A leggyakoribb útibetegségek

A három leggyakoribb utazási betegség az úgynevezett jetlag, a magassági betegség, illetve a hasmenés.

  • Mikor messzire utazol, és időzónákon repülsz át, a szervezeted belső órája felborulhat, és a jetlag nevű betegség alakulhat ki. Ennek tünetei lehetnek a kavargó gyomor, álmatlanság, fáradtság. A jetlag ellen a következőket teheted: amennyiben nyugatra utazol, a megérkezés után ne feküdj le aludni, hanem amint megérkeztél, menj el egy városnéző sétára. Ha keletre repülsz, próbálj meg az érkezésed utáni napig aludni!gyógyszer
  • A magassági betegséget a száraz levegő, az oxigén mennyiségének csökkenése, és az alacsony légnyomás váltja ki. Mindez fejfájást, kiszáradást, és nehéz légzést okoz. Vannak, akiknek már az 1500 méteres magasság is gondot jelent, mások a 3000 méteres magasságot is komolyabb nehézségek nélkül bírják. A magaslati betegség megelőzhető, ha fokozatosan szokatod magad a magassághoz. Amennyiben erre nincs lehetőséged, egyes gyógyszerek segít enyhíteni a betegség tüneteit.
  • Az utazások során az egyik leggyakrabban előforduló probléma a hasmenés. Leginkább a szervezetbe baktériummal szennyezett vízzel vagy étellel jut be.

Biztonságos étkezés

Bármely olyan étel, melyet sokáig kell főzni, vagy forró olajban készül, biztonságosnak mondható. A zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozd meg! Kerüld az olyan ételeket, melyeket a felszolgálás előtt sokat kell kézzel fogdosni, vagy tojást, majonézt, tejszínt tartalmaznak. A pizza az egyik legbiztonságosabb ételnek mondható, mivel magas hőmérsékleten sütik, ami elpusztítja a baktériumokat.

Bizonyára hallottál róla, hogy egyes országokban nem ajánlott a csapvíz fogyasztása. Ilyen helyeken kizárólag ásványvizet igyál, vagy pedig jódtablettával tisztított vízből főzz teát! Fogmosáshoz, kontaklencse tisztításhoz, vagy jégkocka készítéshez is ásványvizet használj!

Útipatika

Nem árt, ha van nálad némi kötszer vagy sebtapasz, fertőtlenítőszer, naptej, égésre való spray, csipesz. Az útipatikának mindenképp tartalmaznia kell láz- és fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szert (széntabletta) és hányinger ellen B6-vitamint. Legyen nálad görcsoldó a menstruációs fájdalmakra és antihisztamin vagy kalcium pezsgőtabletta az allergiás reakciók ellen. A rendszeresen használt gyógyszereidet se feledd otthon!

Mindenképpen köss utasbiztosítást indulás előtt, és ne feledd azt a bőröndbe rakni! Sokat segíthet, ha utazás előtt részt veszel egy elsősegély -nyújtó tanfolyamon! Nem csak magadon, hanem másokon is segíthetsz vele!

Biztonságban az utakon is

Ne feledd, hogy a közlekedési szabályok nem mindenhol egyformák, és nem mindenhol egyformán tartják be őket! A gyalogosoknak nincs mindenhol elsőbbségük, és van, ahol a másik oldalon vezetnek. Ezért az úttesten átkelve, vagy biciklit, motort bérelve sokkal jobban figyelj, mint idehaza! Ezeket a szabályokat betartva nyugodtan élvezheted a vakáció örömeit, és épségben érhetsz haza!

(KamaszPanasz)