probiotikum
#Betegségek

Immunerősítés probiotikummal

2011.06.15.
1 perces olvasási idő

Számos kutatás igazolja, hogy a megelőzésként alkalmazott probiotikumos kúra hatékonyan befolyásolja a szervezet védekező képességének erősítését.

Az egészségi állapot és a jó közérzet megőrzésének egyik feltétele az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartása. A helyi folyamatokat elsősorban a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) aránya szabályozza, amelyek nagyrészt az elfogyasztott táplálékkal kerülnek a szervezetbe. A helytelen életvitel - például a túlzott cukor- vagy alkoholbevitel, a dohányzás vagy a stressz – megzavarhatja a bélflóra harmonikus működését, amelynek számos káros következménye lehet. A bélflóra ugyanis nem csak az emésztést segíti, hanem jelentős szerepet vállal a méregtelenítésben, az immunanyagok előállításában, illetve bizonyos vitaminok termelésében is.probiotikum

Falósejtekkel a kórokozók ellen

A probiotikumok olyan bélbaktériumok, amelyek szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, miközben megakadályozzák a szervezet számára ártalmas baktériumok, gombák és vírusok túlzott elszaporodását. Közvetlenül nem a probiotikumok pusztítják el a kórokozókat, ők csak serkentik bizonyos vegyületek termelését, amelyek elengedhetetlenek az ún. falósejtek átalakulásához.

Ezeknek a falósejteknek (fagociták) az a feladata, hogy a szervezet számára káros elemeket eltávolítsák, így erősítve annak ellenálló képességét. Nem egy konkrét szervbe tömörülnek, hanem behálózzák az egész testet, közreműködnek a tumoros sejtek elleni védelemben, valamint a sebgyógyulás folyamatában is. Működésük lényege, hogy felismerik és felfalják a káros anyagokat, mielőtt maguk is elpusztulnának.

Idegen anyagok felismerése és az ellenanyag termelése

A szervezet védelmi rendszerének elengedhetetlen elemei a limfociták. A probiotikumok további jótékony hatása, hogy fokozzák a csecsemőmirigyben a T-limfociták kiválasztódását, amelyek nélkülözhetetlen szereplői az immunreakcióknak. Amikor a szervezetbe behatol egy antigén anyag, a T-limfociták segítenek a felismerésében, majd az antigének ellen a B-limfociták előállítják azt az ellenanyagot, amelynek a termelődését szintén kedvezően befolyásolják a probiotikumok.

Az étrend probiotikumos kiegészítése, a mindennapi mozgásszükséglet kielégítése, valamint a kellő mennyiségű folyadékpótlás nagymértékben megnöveli annak az esélyét, hogy a szervezet felkészültebben védekezhessen a kórokozók ellen, amelyek nem csak a téli hónapokban veszélyeztetik az egészségünket.