fájdalom
#Betegségek

Miért fáj a…? A leggyakoribb kérdések!

2023.04.28.
2 perces olvasási idő

Tudod-e, mi okozza a has, fej, mellkas és hát fájdalmát? Vajon mikor kell orvoshoz fordulni? Összeszedtük a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre.

Miért fáj a hasam?

A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális (pl. túlevés) problémáktól a súlyos (pl. bélcsavarodás), mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig. A leggyakrabban azonban a rossz táplálkozási szokások, gyulladásos megbetegedések, húgyúti fertőzés és menstruációs görcs okolható a hasi fájdalomért.

Nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni, ha a hasfájás hátterében egyértelműen banális ok húzódik meg, és a panaszok hamar megszűnnek, illetve ha otthon orvosolható a tünet. Minden egyéb esetben keressük fel orvosunkat!

Tanács: A hasi fájdalomra ne használjunk fájdalomcsillapító gyógyszert, ha nem tudjuk, mi okozza pontosan a panaszokat, ugyanis ha pl. egy vakbélgyulladás áll a fájdalom hátterében, akkor elfedi a valós tüneteket, így a gyógyulási esélyek is romlanak.

Bővebben a hasfájdalom okairól

Miért fáj a fejem?

Nagyon gyakran, a nyaki gerinc eredetű fájdalom szokott fejtetőbe sugározni, a magas vérnyomás tarkótáji fejfájást okoz a leggyakrabban. Időnként szemészeti probléma, arcüreggyulladás következménye is lehet a fejtetői fájdalom.

Abban az esetben, ha egyéb panaszod pl.: szédülés, végtaggyengeség, végtagzsibbadás, aluszékonyság is jelentkezik, azonnal fordulj ideggyógyászhoz. Ezek hiányában komolyabb megbetegedéstől feltehetően nem kell aggódni.

Tanács: Próbáld meg végiggondolni nem voltál-e megfázva előtte, nem fájt-e a füled, szemed, arcod. Ha nem volt ilyen problémáa, akkor szemészeti és fogászati vizsgálatot javasolnék először, ezekhez beutaló sem szükséges. Végezz finom nyaktornát, masszíroztasd meg a nyakad. Ha erre nem szűnik a fejfájásod, ideggyógyászati vizsgálat javasolt.

Bővebben a fejfájásról

Miért fájhat a mellkasom?

A mellkasi fájdalom hátterében sokféle kórkép állhat, melyek között enyhe eltérések, de az életet veszélyeztető állapotok is előfordulnak. Mellkasi panasz esetén a legfontosabb, hogy megfogalmazzuk, milyen is a fájdalom. A napokig tartó, nem túl erős mellkasi, háti fájdalom lehet mozgásszervi eredetű, ezért az ilyen esetek nem indokolják az azonnali orvosi diagnózist. Az övsömör és a reggelente jelentkező karzsibbadás is összefügghet a mellkasi fájdalommal, ezért ezek esetén sincs szükség gyors orvosi ellátásra.

Tanács: A hirtelen kezdődő, erős, nem szűnő, nyomó jellegű, verítékezéssel, légszomjjal, gyengeséggel, esetleg eszméletvesztéssel járó fájdalom esetén a szívroham lehetősége is felmerül, ezért mentőt kell hívni.

Miért fáj a hátam?

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból, illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból és a belső szervekből (vese, gyomor) is kisugározhat. Ha a panasz egy rossz mozdulatot, vagy nagyobb megerőltetést követően jön létre, akkor általában izom eredetű a fájdalomról van szó.

Tanács: Figyelj oda a megfelelő testtartásra, mozogj eleget, és vigyázz a túl nehéz hátizsákokkal! Ha a panaszaid tartósan fennállnak, akkor fordulj orvoshoz, hogy kideríthessék a problémád okát.

Bővebben a hátfájás kezeléséről

(KamaszPanasz)