iskolatáska
#Testi problémák

Viseld helyesen a hátizsákod!

2023.09.01.
2 perces olvasási idő

Gyakran hallani, hogy a hátizsák cipelése hátfájást okoz mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A legáltalánosabb probléma, amiért a hátizsák fájdalmat okoz, hogy a táska túlságosan meg van tömve, vagy túl magasan, esetleg túl alacsonyan viselik.

A drágább táskákat általában már úgy fejlesztik ki, hogy viselőjük a lehető leghelyesebben tudja hordani, így könnyebben elkerülhetőek a kellemetlen tünetek. Amikor a hátadon cipelsz dolgokat, a plusz súly a hátad görnyesztésére késztet, tehát nem a táska okozza a fájdalmat, hanem a súlytöbblet okozta rossz testtartás!

Amikor valaki hátizsákot visel, a felsőteste a csípőközéptől a vállig hátra billen, ilyenkor hajlamosak vagyunk engedelmeskedni a fizika törvényeinek. Miközben a hát felső része így kinyomódik, a csípő elülső része előre billen, a hátsó fele pedig kinyomódik, pedig egyenesnek kellene lennie egészen a lábcsont tetejéig. Ha tudatosan nem figyelsz oda a tartásodra, és a gravitációra bízod magad, a hátad alsó része rendkívül görnyedtté válik.

A táska, valamint annak - sokszor nem épp könnyű - tartalma ránehezedik az alsó hát ízületeire és szöveteire. Ez az, amiért a túlzott görnyedés fájdalmat okoz.

A hát alsó, ágyéki részének görnyesztése talán természetesnek tűnik, vagy kényelmesebb, mint hátizsáktudatosan ellenállni a görbítésének, de nem egészséges. Hogy csökkentsd az egészségtelen ágyéki görbületet, használd az izmaidat, hogy a gerincedet egy semleges pozícióba állítsd. Próbáld ki az alábbi módszert:

  • Hogy érezd a görnyedés problémáját, állj fel, emeld meg a bordáidat, és engedd, hogy a felső tested hátradőljön. Hagyd, hogy a csípőd elöl lefelé billenjen, hátul pedig kinyomódjon. Lehet, hogy egy ismerős nyomást fogsz érezni a hát alsó részében.
  • Egyenesítsd ki a felsőtestedet úgy, hogy visszaengeded a bordáidat. Ne hajolj vagy görnyedj előre; csak állj egyenesen anélkül, hogy felnyomnád a bordáidat.
  • Egyenesítsd a gerinced alsó részét úgy, hogy a farokcsontodat magad alá tolod egészen addig, amíg a csípőd teljesen egyenes nem lesz a combcsontod tetejétől a medencecsontodig, egyáltalán ne billenjen.
  • Ez a mozdulat, a csípő helyre tolása és a felsőtest kiegyenesítése olyan, mintha állva csinálnál egy hasprést.
  • Így az ágyéki rész túl nagymértékű, befelé történő görbülete mérséklődik, és csak a normális testtartásnak megfelelő apró görbület marad meg.

Akármikor, amikor hátizsák van rajtad, állsz, sétálsz, futsz vagy edzel, használd ugyanezt a csípőbillentést, hogy elérd a normális gerinchelyzetet és megelőzd a görnyedt testtartást. A rossz testtartás akkor sem egészséges, ha nem cipelünk plusz súlyt, hát még akkor mennyire nem az, amikor megpakolt táskával mászkálunk! Az izmok, amiket használsz, hogy visszatartsd a gerincedet a görnyedéstől, a hasizmaid. Gyakorlatilag pusztán az egészséges pozícióban történő álldogálás nem más, mint egy plusz hasizomedzés.

(KamaszPanasz - B.Zs.)